Studenti blokirali Pravni fakultet

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2002.

20:53

Default images

Posle više od nedelju dana protesta, studenti prava u četvrtak su blokirali Pravni fakultet u Beogradu, tražeći smanjenje cena školarina i obnove godine. Predstavnici udruženja studenata Pravnog fakulteta rekli su da je školarina na tom fakultetu smanjena posle razgovora s ministrom prosvete u Vladi Srbije Gašom Kneževićem i dekanom Vladimirom Milićem. Jedan od predstavnika udruženja studenata rekao je da je školarina smanjena na 10.000, a cena upisa na 22.000 dinara, ali da nije smanjen uslov za upis naredne godine. On je dodao da udruženje studenata više neće protestovati na fakultetu.

U blokadi su tokom čitavog dana bili dekan fakulteta Vlada Milić i ministar prosvete Gašo Knežević, koji je došao da pregovara sa studentima. "U jednom momentu studenti mi nisu dali da izađem. To su simptomi stanja u društvu, ali daleko od toga je bilo da pozovemo organe reda, jer bi to bio atak na Univerzitet", rekao je on. Knežević je pušten da izađe posle 4 sata, a izveli su ga predstavnici Saveza studenata i studentske unije, koji su se ogradili od blokade fakulteta.

 Zamenik ministra prosvete Srbijanka Turajlić je u izjavi za Radio B92 osudila nasilje kao metod studentske borbe, ali i podržala njihov zahtev za smanjenje cena studiranja. Za visoke cene studija na Pravnom fakultetu ona je okrivila manjkavosti Zakona o Univerzitetu. "Visina školarine za ponovljenu godinu treba da bude preispitana, to je sigurno. Fakultetima je data autonomija, a onda dođete do toga da školarine budu od 3.000 do 15.000 i onda je prirodno da su studenti nezadovoljni. Na fakultetima prirodnih nauka, gde je normalno da su skolarine malo veće, dešava se da su školarine veće nego na fakultetima društvenih nauka. To izaziva revolt i tu je nemoć Univerziteta i Ministarstva da se tu umeša. Nisu postavljeni jasni kriterijumi, pa se piljarski pregovara o ceni", izjavila je Srbijanka Turajlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: