Ishod razgovora Mićunović-Koštunica-Đinđić u utorak

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2002.

11:34

Default images

Jedan od lidera DOS Dragoljub Mićunović u ponedeljak uveče bi, kako saznaje B92, trebalo da nastavi odvojene razgovore s predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom i predsednikom Demokratske stranke Zoranom Đinđićem o uspostavljanju novih odnosa Predsedništva DOS i DSS. Rezultati tih razgovora, koji su vođeni i u ponedeljak tokom dana i čiji će ishod, po svemu sudeći, tek u utorak biti poznat javnosti, odrediće i tok sednice Parlamenta koja je zakazana za utorak.

U ponedeljak niko od učesnika razgovora nije želeo da otkrije da li je na pomolu dogovor. Radiju B92 je rečeno da nikakavih izjava tim povodom u ponedeljak neće biti. Međutim, ranije u ponedeljak, Mićunović je izrazio optimizam po pitanju pregovora koje vodi na relaciji Koštunica-Đinđić, rekavši da stvari teku vrlo dobro. "Ko god govori da je DSS odbio ponudu, on vas dezinformiše. DSS je prihvatio ponudu i razgovore, vraćaju se u Parlament poslanici DSS, dogovorićemo se o svim detaljima i tempu, o podršci reformskim zakonima, radu na Ustavu, neće odmah biti postavljano pitanje poverenja Vladi. Postoji vrlo zdrav osnov za razgovore i razvoj situacije", rekao je Mićunović.

Posle 4 meseca pauze, Skupština Srbije u utorak nastavlja rad, raspravom o izmenama Zakona o izboru predsednika Republike. Ostaje neizvesno da li će u raspravi o tom zakonu svoj doprinos dati i poslanici DSS, jer još nije izvesno da li će biti postignut dogovor lidera DSS i DS. Kako saznaje B92, ukoliko 3 lidera postignu dogovor o vraćanju DSS u vladajuću koaliciju, na početku sednice neće biti reči o statusu 45 poslanika DSS kojima su oduzeti mandati i ti poslanici će moći da učestvuju u raspravi o izmenama Zakona o izboru predsednika Republike. Izvor B92 je objasnio da bi u slučaju dogovora o povratku DSS u DOS trebalo da bude održana sednica Administrativnog odbora koji bi povukao raniju odluku o oduzimanju mandata, čime bi ta odluka prestala da važi. U tom slučaju, predsednica Parlamenta ne bi imala obavezu da pre početka sednice konstatuje prethodnu odluku o oduzimanju mandata.

U Skupštini Srbije u ponedeljak uveče je i održan sastanak Poslaničkog kluba "DOS, reforme Srbije", ali će konačna odluka o statusu poslanika DSS na sednici biti doneta posle sastanka Mićunovića s Koštunicom i Đinđićem. Međutim, kako je Radiju B92 rečeno u DSS, poslanici te stranke u utorak će učestvovati u radu Parlamenta. U  DSS tvrde da nema prepreka da "poslanici te stranke daju svoj doprinos raspravi o izmenama Zakona o predsedniku Republike".

Sednica Skupštine Srbije počinje u utorak u 10:00, a kako saznaje B92, prethodiće joj još jedan sastanak Poslaničkog kluba vladajuće koalicije, koji je zakazan za 9:00. Na tom sastanku trebalo bi da bude doneta i konačna odluka o statusu poslanika DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: