U petak izmena izbornog zakona?

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2002.

09:37

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić zakazala je sednicu Parlamenta za petak, 18. oktobar, na kojoj će se raspravljati o izmenama Zakona o izboru predsednika Srbije. Kako je za B92 izjavio Čedomir Jovanović, u utorak popodne je održan sastanak na kom su Zoran Đinđić, Goran Svilanović, Nenad Čanak, Slobodan Orlić, Rasim Ljajić, Dragan Veselinov, Jožef Kasa i Jovanović odlučili da zatraže hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o ukidanju cenzusa od 50 odsto za drugi krug predsedničkih izbora.

Demokratska stranka Srbije, međutim, tvrdi da je Vojislav Koštunica izabran predsednik. I pored toga što je Republička izborna komisija u utorak saopštila da izbori nisu uspeli jer je na glasanje izašlo oko 45 odsto birača, potpredsednik DSS Zoran Šami kaže da postoje "nepobitni dokazi" da je drugi krug predsedničkih izbora završen uspešno i da nema potrebe ponavljati izborni proces. Stranka zahteva da RIK utvrdi tačan broj birača u Srbiji, jer se bez toga izbori ne mogu smatrati završenim, a Šami tvrdi da DSS poseduje dokaze da u biračkom spisku ima oko 600.000 nepostojećih birača. Povodom odluke Nataše Mićić da Parlament po hitnom postupku raspravlja o izmeni Zakona o izboru predsednika Srbije, Šami za B92 kaže: "To nema nikakve veze sa izborima koji su održani. Ti izbori su održani i nisu završeni dok ne budu završene sve predviđene radnje, dakle dok ne isteknu rokovi za prigovore, dok ne budu razmotrene razne žalbe i slično. Odluka predsednice Skupštine nema nikakve veze s tek održanim izborima. Naravno, da je bilo političke pameti, jedan neevropski, Miloševićev zakon o izboru predsednika je mogao da bude i trebalo je da bude promenjen još pre izbora. Ali, kad već nije promenjen, u krajnjoj liniji, neka bude promenjen sada, to nema nikakve veze s tek održanim izborima koji još nisu završeni", ističe Šami.

Povodom primedbi DSS, portparol CESID Marko Blagojević kaže da je stanje u biračkim spiskovima katastrofalno, ali smatra da prigovor te stranke nema zakonskog osnova za usvajanje. Sekretar RIK Ljiljana Velić Šantić ističe da je birački spisak utvrđen rešenjem RIK još 26. septembra. “Broj birača koji utvrđuje komisija je broj birača po opštinama, koji se zasniva na spiskovima Opštinskih izbornih komisija”, objasnila je Ljiljana Velić Šantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: