Ustavni sud Srbije narednih dana o inicijativi DSS

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2002.

10:20

Default images

Ustavni sud Srbije narednih dana odlučuje o ustavnosti odredbe Poslovnika Skupštine Srbije koja daje pravo Administrativnom odboru da raspolaže poslaničkim mandatima, potvrdio je predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić i podsetio na dosadašnje odluke Saveznog ustavnog suda povodom oduzimanja mandata DSS u Skupštini Srbije. "Savezni ustavni sud je odlučivao pre nekoliko meseci o lišavanju 21 poslanika DSS poslaničkog mandata i tada je našao da ta odluka nema uporište u zakonu, ni u Ustavu. Ta situacija je bitno drugačija u pravnom smislu zato što je u prethodnom slučaju lišavanja 45 mandata DSS, mada još nije formalno dovedeno do kraja, Skupština to nije verifikovala, to je učinjeno uz prethodno isklučenje DSS iz DOS. Time su se prema navodima DOS i Administrativnog odbora stekli uslovi da poslanicima DOS iz DSS budu uzeti mandati, jer član 88. Zakona o narodnim poslanicima predviđa mogućnost lišenja mandata ako neki poslanik bude isključen ili iz svoje stranke ili iz koalicije sa čije je liste biran, što podrazumeva prethodno isključenje njegove stranke iz koalicije", kaže Vučetić za B92 i dodaje: "U ranijem slučaju koji je završen, Savezni ustavni sud je odlučivao zato što je zaključio da Ustavni sud Srbije ima jedan stav iz 2000. godine, da nije nadležan za takve izborne sporove, što je formalno tačno. Međutim, ovog su puta podnosioci inicijative bili očigledno pravnički vrlo vešti, pa nisu pokrenuli izborni spor pred Ustavnim sudom Srbije, već su zahtevali ocenu ustavnosti tih akata i odluka i Poslovnika Skupštine Srbije. Ustavni sud će, naravno, ocenjivati ustavnost Poslovnika i time i ovlašćenja Odbora i odluke o mandatima, ako se time dira u mandate, i time Savezni ustavni sud gubi nadležnost, jer je njegova nadležnost za takve situacije, za Ustavnu žalbu predviđena samo u slučaju, kako kaže član 128. Ustava Jugoslavije, da ne postoje druga sredstva pravne zaštite. Pošto je očigledno na delu jedno valjano sredstvo pravne zaštite kao što je zahtev za ocenu ustavnosti Poslovnika i njegovih ovlašćenja u vezi s mandatima, samim tim će Ustavni sud Jugoslavije biti faktički lišen pravnog osnova, ustavnog osnova da postupa u toj stvari", kaže Vučetić.

Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin u izjavi za Radio B92 smatra da relevantnu odluku može da donese samo Savezni ustavni sud. "Koliko je meni poznato, ono što će biti predmet razmatranja Ustavnog suda Srbije ni u kakvoj vezi nije sa onim što je predmet ustavne žalbe koju je podnela DSS, tako da neposredno niti će pomoći, niti će odmoći Saveznom ustavnom sudu da odlučuje o našoj žalbi, niti može na bilo koji način odluka Ustavnog suda SRbije, bila ona pozitivna ili negativna u odnosu na predmet razmatranja, da utiče na ono što je suština spora, a to je da su prava narodnih poslanika, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, biračko pravo, prekršena. To je predmet razmatranja Saveznog ustavnog suda i od odluke Saveznog ustavnog suda koji je jedini nadležan da razmatra tu ustavnu žalbu će i zavisiti sudbina poslaničkih mandata DSS", kaže Maršićanin.

Šef Poslaničkog kluba "DOS za reforme" Čedomir Jovanović kaže da će poštovati odluku Ustavnog suda Srbije, ali da to neće uticati na politički stav DOS. "DOS se i do sada ponašao u skladu sa zakonom, osim ako neko ne misli da su politički stavovi DSS postali nov oblik pravnog uređenja koji smo mi dužni da uvažavamo i poštujemo apsolutno. Dakle, nemamo strah od postupka koji se vodi pred Ustavnim sudom Srbije i jedine nedoumice koje su do sada postojale bile su nedoumice zbog jednog dosta neizbalansiranog odnosa Saveznog ustavnog suda prema republičkim organima. Mi nismo bili u prilici da pred Saveznim ustavnim sudom obrazložimo svoju odluku, tako nešto je do tog trenutka bila praksa i zbog toga smo uputili pismo Saveznom ustavnom sudu. Ukoliko nam bude omogućeno da se pojavimo pred tim sudijama, mislim da će javnosti biti jasnija i pozadina naše političke odluke i pravne pozicije Saveznog ustavnog suda naspram Parlamenta. U svakom slučaju ne bi bilo dobro da uđemo u neku vrstu institucionalne krize koja bi mogla proizaći iz međusobno suprotstavljenih odluka i jednog i drugog suda. Upravo zbog toga važno je da i jedan i drugi sud međusobno kontaktiraju, a mi ćemo uvažiti odluke Ustavnog suda Srbije, baš kao što smo to činili i do sada", kaže Jovanović.

Na pitanje koliko će na odluku suda uticati preporuke koje stižu iz međunarodne zajednice, predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže: "Prvo, Ustavni sud Srbije neće o tome odlučivati preko noći. Ustavni sud Srbije, siguran sam, iako nismo sve faze utvrdili, neće odlučivati na brzinu, niti će odlučivati bez istovremene analize zakona. Zakon će verovatno analizirati pre svega u svetlu njegove ustavnosti u odnosu na Ustav Srbije, a po svoj prilici, ne u svetlu preporuka Evropske unije, nego u svetlu evropskih konvencija koje je ova država potpisala", dodaje Vučetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: