Koštunica: Dramatizovaću pitanje zakona i van zemlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2002.

09:07

Default images

Izborni štab Vojislava Koštunice saopštio je, na osnovu 99,94 odsto obrađenih podataka, da je predsednički kandidat Demokratske stranke Srbije osvojio 1.984.920 glasova. Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima, Koštunica se na konferenciji za novinare u noći između nedelje i ponedeljka zahvalio svima koji su mu uputili čestitke na pobedi. "Hvala svim građanima Srbije koji su izašli na izbore i posebno se zahvaljujem svima koji su mi dali glas. Moram bez ikakve lažne skromnosti da kažem da sam veoma ponosan na taj rezultat i veoma zadovoljan tim rezultatom. Hvala i mom protivkandidatu Miroljubu Labusu na učešću u tom nadmetanju", rekao je Koštunica. On je posebno naglasio da je dobio duplo više glasova od Labusa, uprkos pozivima na bojkot nekih stranaka, kao i "tihom bojkotu Demokratske stranke". Uz konstataciju da Zakon o izboru predsednika treba menjati, Koštunica je naglasio da je neophodno napraviti reviziju biračkog spiska, jer bi izbori uspeli i po postojećem zakonu da broj glasača nije uvećan za oko pola miliona. "Poseban problem predstavljaju birački spiskovi. Za njih neposrednu odgovornost snosi, naravno, Vlada Srbije. Ne treba da vas uveravam posle svega da ću nastaviti da se borim za svoj politički program, pre svega za onaj njegov deo da Srbija bude pravno preuređena, da se takve stvari sa izborima, biračkim spiskovima, anahronim zakonima i na bruku pred celim svetom, ne ponavljaju. I odmah da vam kažem, sa onim istim uverenjem s kojim sam izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatima izneću još jedno uverenje. Kao što sam video kraj Brozovom ili Titovom ili Miloševićevom režimu, nema razloga da ne istrajem i da vidim kraj i Đinđićevom režimu sa kog lažno reformsko perje opada na sve strane", dodao je Koštunica. On je najavio da će internacionalizovati pitanje Zakona o izboru predsednika. Optužujući za neuspeh izbora deo Skupštine, Vladu Srbije i premijera Đinđića, Koštunica je naveo da će svi oni zbog toga ići na stub srama i u zemlji i van zemlje. Na pitanje da li ima smisla da se kandiduje ako Zakon ne bude promenjen, Koštunica je odgovorio: "Pre svega, ja sam rekao da ćemo pitanje tog zakona, takvog kakav jeste, razglasiti i dramatizovati u zemlji i van zemlje. A s druge strane, može se postaviti pitanje da li je imalo smisla izaći na izbore po takvom zakonu, ili da idem još dalje, da li je imalo smisla izaći na predsedničke izbore 2000? Ja mislim da je imalo jer se nalazimo na terenu nečega što je politička borba, borba za promene u državi. Videćemo kakve će posledice biti kada se ta cela stvar ustalasa. Budite uvereni da će biti dobro ustalasana oko svega što se dešavalo u prvom, u drugom krugu izbora i uopšte što se dešava u Srbiji, sigurno da će o tome biti još reči i da će biti rasprave".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: