"Hrvatska i Crna Gora blizu dogovora o Prevlaci"

Izvor: Beta

Sreda, 09.10.2002.

12:51

Default images
Lideri stranaka vladajuće koalicije na sastanku u Vladi konstatovali su da se Hrvatska i Crna Gora približavaju dogovoru o privremenom režimu na prostoru Prevlake, piše u sredu zagrebački "Vjesnik". Kako nezvanično saznaje list, reč je o dogovoru za takozvanu plavu zonu, odnosno poluostrvo Prevlaku i okolno more, koje kontrolišu posmatrači UN, čiji mandat ističe 15. oktobra. Hrvatska i Crna Gora dogovaraju se, navodi dalje "Vjesnik", da obe zemlje preuzmu potpunu jurisdikciju nad kopnom prema postojećim granicama, sa svim graničnim atributima osim vojnih, čime bi praktično bila ukinuta "žuta zona". To je područje koje se nastavlja na "plavu zonu" i zadire sa obe strane granice i gde je, kao i u "plavoj zoni", demilitarizovano područje u kom kretanje nije ograničeno. Hrvatska bi time, tvrdi list, izbila na rt Oštro, svoju najjužniju kopnenu tačku, morski pojas obe zemlje bi zajednički nadzirale, a na temelju takvog dogovora UN bi se konačno povukle sa Prevlake. Nebojša Vučinić, predsednik crnogorske komisije za granice, za "Vjesnik" je potvrdio da se pregovara o "plavoj zoni", odnosno o traženju privremenog rešenja za Prevlaku i more koje je okružuje. Vučinić misli da bi mandat UN na Prevlaci trebalo da traje sve dok Zagreb i Podgorica ne usaglase prelazno rešenje za "plavu zonu", ali i "neko vreme pošto ono bude usaglašeno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: