Dinkić: Ko osvoji manje glasova da podrži protivkandidata

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2002.

14:17

Default images

Funkcioner G17 Plus Mlađan Dinkić predložio je, da u slučaju neuspeha drugog izbornog kruga, kandidat koji u nedelju osvoji manje glasova, na eventualno ponovljenim izborima podrži protivkandidata. "S obzirom na postojeće zakone mislim da je to jedino rešenje", istakao je Dinkić, na konferenciji za novinare održanoj u utorak: "Ne verujem da na bilo kojim ponovljenim izborima možemo imati, ako su dva kandidata u pitanju, dva bolja kandidata. Njih dvojica su najbolji kandidati za mesto predsednika Srbije i svako ponavljanje je gubljenje vremena. Ako kojim slučajem izbori ne bi uspeli, mislim da bi bilo demokratski da onaj ko dobije manje glasova da svoju podršku onom ko dobije više glasova i da njih dvojica ne izlaze obojica sledeći put na izbore. Ako dakle, Labus dobije više glasova da mu Koštunica da podršku, ako Koštunica dobije više glasova da mu Labus da podršku i da samo jedan kandidat izađe na izbore, a da se u međuvremenu uradi nešto na promeni ovoga zakona, da u drugom krugu ne bude 50% cenzusa", kazao je Dinkić.

Dinkićev predlog izazvao je različite reakcije. Demokratska stranka smatra da sada nije vreme za slične predloge, kaže potpredsednica stranke Gordana Čomić za B92: "Ja sam sigurna da mi svi, a tako i g. Dinkić, radimo na tome da politika bude ne samo proizvodnja ideja, nego i proizvodnja rezultata. Naš stav je da treba sačekati 13. oktobar i uraditi sve da ti izbori budu uspešni i zatim razmatrati šta i kako ukoliko se to ne desi poštujući zakonsku proceduru. Ovako, kao izjava radi izjave, ne smatramo da bi doprinela uspehu drugog kruga". Šef Koštuničinog izbornog štaba Dragan Maršićanin precizirao je da nijedna druga varijanta objektivno nije moguća. Valja se, ipak, nadati da će pitanje izbora biti rešeno u drugom krugu, 13. oktobra", rekao je Maršićanin za agenciju Beta.

Sa druge strane Mlađan Dinkić u izjavi za Radio B 92 uzvraća da su njegove reči pogrešno protumačene u Koštuničinom štabu i da se protivnički tabor plaši poraza. "Iz tih razloga ne mogu da prihvate moj džentlmenski predlog", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: