Dinkić: neka rešenja u Ustavnoj povelji štetna za Srbiju

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2002.

14:07

Default images

Funkcioner G17 Plus Mlađan Dinkić kritikovao je pojedina rešenja iz predloga Ustavne povelje buduće zajednice Srbije i Crne Gore i ocenio da su ona na štetu Srbije. Prema njegovim rečima, eksperti Srbije i Crne Gore treba da odluče da li iskreno žele jaku zajedničku državu, a ako to nije slučaj u Srbiji ipak treba organizovati referendum na kome će se građani izjasniti da li žele zajednicu. Dinkić je dodao da će, ukoliko ne bude rešeno pitanje zajedničkih carina i drugih ekonomskih pitanja u zajednici, posebno gubiti tekstilna, metalska i vinarska industrija u Srbiji.

Predložio je predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici i predsedniku Veća građana jugoslovenskog parlamenta Dragoljubu Mićunoviću da pre usvajanja Ustavne povelje pitaju građane Srbije "da li Crnoj Gori treba dati polovinu ministarstava na saveznom nivou". "Crna Gora ima samo pet odsto stanovništva, učestvuje u stvaranju društvenog proizvoda sa pet do šest procenata, a želi da ima pola ministarstava, pola ljudi u diplomatiji, da se rotiraju na najvažnijim mestima predstavnici Srbije i Crne Gore. To je diskriminacija na štetu Srbije", rekao je Dinkić. Prema njegovim rečima, Srbija nema tri godine za gubljenje koliki je period utvrđen Beogradskim sporazumom da bi se videlo da li će opstati zajednička država. On je dodao da Srbija neće sniziti carine kako traži Crna Gora. "Ili će Crna Gora dići carine na naš nivo, ili mi ne treba da živimo sa Crnom Gorom. Da mi uništimo pola naše industrije da bismo imali jednu kvazidržavu, mislim da građani Srbije to ne mogu da podrže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: