Novi sastanak Komisije posle izbora u Srbiji i Crnoj Gori

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2002.

10:17

Default images

Na sastanku kopredsedavajućih Ustavne komisije koji je održan u utorak u Podgorici nije postignut dogovor o načinu izbora poslanika u parlament buduće zajednice javlja iz Podgorice dopisnik Radija B92, Srđan Janković.

Obrazlažući razlog zbog kojih je odložen sastanak kopredsedavajućih Ustavne komisije, a time i razmatranje načina izbora poslanika za buduću zajedničku Skupštinu, Boško Ristić je rekao da se radi o pragmatičnim razlozima, odnosno zbog održavanja izbora i u Srbiji i u Crnoj Gori: "Smatrali smo, a i složili su se svi kopredsedavajući da ovog momenta ta pitanja ne definišemo konačno, s obzirom da mogu da posluže kao razlog za predizborno pozicioniranje određenih političkih grupacija u izbornom postupku i da ovo pitanje izrade Ustavne povelje ne bi skrenulo sa one tačke na kojoj smo već postigli određeni sporazum", kaže Ristić.

Drugi kopredsedavajući Dragoljub Mićunović izrazio je nadu da će Ustavna povelja biti završena odmah nakon izbora i da će biti ispoštovane različitosti članica buduće državne zajednice: "Uvek moramo da vodimo računa da svako ostaje svoj, da se ni jedna članica naše zajednice ne oseća na bilo koji način zakinutom. Prema tome, moguće je da mi imamo na kraju jedinstven način glasanja za Saveznu skupštinu, a da pri tom nađemo instrumente koji na svaki način treba da obezbede ono što se pravilno zove nezavisnost Crne Gore u onim pitanjima koja se tiču njenog suvereniteta i prava na rešavanje svojih problema", kazao je Mićunović.

Dragan Kujović, takođe kopredsedavajući ponovio je raniji stav zvanične Crne Gore o izboru poslanika za zajedničku skupštinu: "Mi nemamo ni mandat da preciziramo način izbora, to je jasno kazano da je to stvar parlamenata i o tome će odlučiti poslanici u Skupštini Crne Gore i poslanici u Skupštini Srbije", rekao je Kujović.

Naredni sastanak je zakazan za 23. oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: