Sednica republičke skupštine u drugoj polovini oktobra

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2002.

16:10

Default images

Iako je Ustavom Srbije predviđeno da redovno zasedanje Skupštine Srbije počne prvog radnog dana u oktobru, sednica republičkog parlamenta neće biti održana pre druge polovine ovog meseca. Razloge odlaganja početka redovnog jesenjeg zasedanja za Radio B92 objašnjava šef poslaničke grupe DOS za reforme u srpskoj skupštini Čedomir Jovanović: "Razlog ovakvog trenutnog stanja je, pre svega, neizvesnost koja prati usvajanje Ustavne povelje. Mi moramo do 7. novembra da završimo taj posao i u toku su ozbiljne konsultacije na nivou federacije i u okvirima međunarodnih institucija koje bi nama omogućile da započnemo redovno jesenje zasedanje upravo sa temom Ustavne povelje i definicije zajedničkih odnosa kako bi potom moglo da se uradi sve ono što je neophodno da bi se ispunili rokovi sa kojima smo suočeni. To je jedini razlog i sasvim sigurno će do te sednice doći u drugoj polovini oktobra, pošto se održe i izbori u Crnoj Gori i ispune uslovi za usvajanje Ustavne povelje".

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Demokratske alternative Nebojša Čović navodi drugačije razloge odlaganja skupštinskog zasedanja. Na pitanje koliko, zapravo, ima poslanika u Skupštini Srbije, Čović je u Kažiprstu Radija B92 odgovorio: "Zna se da ima iz DOS-a 176, pa se zna da je došlo do isključivanja, gubljenja mandata, pa čujem sada komentare OEBS-a, odnosno sugestije. Mislim da je taj broj od 45 poslanika iz DSS-a još otvorena priča. Mislim da je to razlog zbog kojeg nema zasedanja skupštine i da je zakonodavno to još nejasno". B92: Ima li Đinđić većinu u parlamentu? Čović: "Mislim da nema. Nema niko od nas pojedinačno većinu i ne treba tako gledati, to je još jedna od grešaka koja je napravljena. DOS ne postoji da bi jedan, dva ili tri lidera ostalih 5 držali kao glasačku mašineriju". Međutim, šef poslaničkog kluba DOS Čedomir Jovanović tvrdi da ta poslanička grupa ima dovoljnu većinu za funkcionisanje u okviru republičkog parlamenta i da će skupštinska rasprava biti najbolja prilika za proveru te većine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: