Irak prihvata inspekcije, ali uz ukidanje sankcija

Izvor: B92

Subota, 14.09.2002.

20:34

Default images

Irak je saslušao francuski zahtev da pristane na inspekcije oružja pod okriljem Ujedinjenih nacija, ali insistira da one moraju biti sprovođene zajedno sa ukidanjem sankcija i okončanjem britanskih i napada SAD. Francuski ministar inostranih poslova Dominik de Vilepin rekao je tokom razgovora sa iračkim šefom diplomatije Nadžijem Sabrijem da se Irak mora povinovati ujedinjenoj volji međunarodne zajednice i UN, koje će načiniti formalan zahtev u roku od nekoliko sedmica. "Ovo nije vreme za diskusije, ovo je vreme za primenu Rezolucije SB i povratak inspektora. Vrlo jednostavno", rekao je francuski diplomatski izvor, pozivajući se na reči De Vilepina. Međutim, Sabri je u Njujorku na godišnjoj sjednici Generalne skupštine UN rekao da njegova zemlja neće dozvoliti inspektorima UN povratak u zemlju ukoliko pre toga UN ne reše druga pitanja. "Inspektori su deo rezolucija SB i pozvaćemo na poštovanje rezolucija", rekao je Sabri nakon sastanka. On je dodao da rezolucije sadrže i druga pitanja ne samo povratak inspektora. On je ponovio stav Bagdada da SAD i Britanija moraju zaustaviti gađanje iračkih ciljeva u svojim jednostrano uvedenim zonama zabranjenog leta i da UN moraju načiniti korake ka ukidanju sankcija. On je, međutim, demantovao da Irak postavlja uslove za povratak inspektora za naoružanje. "Onaj ko izdvaja jedno pitanje, a zanemaruje druga i ostale odredbe u rezolucijama SB je onaj koji postavlja uslove", rekao je on. "Mi pozivamo na primenu rezolucija SB, poštovanje i stabilnost suvereniteta, prestanak agresije britanskih i aviona SAD na iračko stanovništvo u poslednjih 11 godina", naglasio je Sabri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: