Izborne prognoze lista NIN

Izvor: B92

Subota, 14.09.2002.

13:23

Default images

U redovnoj telefonskoj anketi lista NIN, na direktno pitanje "za kog kandidata ćete glasati na predstojećim izborima za predsednika Srbije", 26,5 odsto građana se opredelilo za Miroljuba Labusa, a na drugom mestu je Vojislav Koštunica za koga se izjasnilo 20,5 odsto anketiranih. Na trećem mestu se nalazi Vojislav Šešelj sa 6 odsto glasova. Ukoliko bi to bilo shvaceno kao izborna prognoza bila bi načinjena velika greška, jer se čak 41,5 odsto građana nije direktno izjasnilo ni za jednog kandidata, bilo da nisu dali odgovor na dato pitanje, 1,5 odsto, bilo da tvrde da neće glasati, 9,5 odsto, ili da se još dvoume da li će uopšte glasati, 6 odsto, ili da će izaći na izbore, ali se još nisu opredelili za koga će glasati, 24,5 odsto, piše NIN. Ukoliko se ti neopredeljeni posebno analiziraju i iz nekih drugih pitanja iz ankete odrede njihove sklonosti ka pojedinim kandidatima, dolazi se do sintetičkog pokazatelja, rejtinga kandidata, koji realno meri stanje posle izbornog okršaja. Na toj listi vodi Vojislav Koštunica s 31 odsto glasova ispred Miroljuba Labusa koji ima 30,5 odsto. Na trećem mestu je Vojislav Šešelj sa 8 odsto. Slede Vuk Drašković, 2,5 odsto, Borislav Pelević, 2,5 odsto i Velimir Živojinović, 2 odsto. Onih koje nije moguće opredeliti i sigurnih apstinenata je 23,5 odsto. Za tu grupaciju se može osnovano pretpostaviti da postoji velika verovatnoća da neće izaći na izbore. U tom slučaju, može se izračunati procenat glasova onih koji izlaze na izbore. Vojislav Koštunica može računati na 40,5 odsto, Miroljub Labus na 39,5 odsto, a Vojislav Šešelj na 10,5 odsto. Iz tih podataka je očigledno da nijedan kandidat neće pobediti u prvom krugu i da će u drugi krug ići Vojislav Koštunica i Miroljub Labus, piše NIN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: