Koštunica zadovoljan posetom Njujorku

Izvor: Beta

Subota, 14.09.2002.

13:16

Default images

Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica izrazio je u subotu zadovoljstvo posetom Njujorku i učešćem na zasedanju Generalne skuštine UN. On je na konferenciji za novinare na aerodromu "Beograd" nakon povratka iz SAD ocenio da je pojavljivanjem na Generalnoj skupštini UN "overen povratak Jugoslavije u svet". On je rekao da je u svojim nastupima i razgovorima u Njujorku istakao problem Kosova i u okviru toga situacije u Severnoj Mitrovici. On je ocenio da atmosfera u svetu "trenutno nije nešto čime treba biti zadovoljan jer ima mnogo nerešenih problema", a u prvom planu je pitanje terorizma. Koštunica je istakao da to pitanje ne može biti uspešno rešeno sve dok se medjunarodna zajednica ne pozabavi njegovim uzrocima. On je dodao da su u rešavanju tog problema vidljiva 2 pristupa zbog kojih se organizacija UN "nalazi na prekretnici". Koštunica je ocenio i da će se "u rešavanju problema odnosa SAD-Irak videti da li će UN opstati", istakavši da bi pri tom "svaka multilateralna akcija bila bolja od suprotnog rešenja". Koštunica je podsetio da je govorio i na 55. Forumu nevladinih organizacija koje deluju u okviru sistema UN. On je ocenio da su nevladine organizacije značajno doprinele demokratskim promenama u zemljama u tranziciji, ali je dodao da one ne bi smele biti ispolitizovane i van pravnog poretka.

Kao najvažniji bileteralni susret, Koštunica je izdvojio razgovor s generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom, s kojim je najviše razgovarao o pitanju Kosova. On je ocenio da ono što je uradjeno na jugu Srbije, "naročito posle tamošnjih lokalnih izbora, može da posluži kao obrazac za rešavanje sličnih sukoba". Koštunica je sa Ananom razgovarao i o BiH, Ustavnoj povelji buduće zajednice Srbije i Crne Gore, kao i o rešavanu pitanja izbeglica i raseljenih lica. Predsednik SRJ se u Njujorku, izmedju ostalih, sreo i s ministrom inostranih poslova Rusije Igorom Ivanovim, koji je rekao da je njegova zemlja zainteresovana za jačanje bilateralne saradnje sa SRJ. Koštunica je dodao da Jugoslavija "prethodno mora da iskaže jasnu političku volju za saradnju s Rusijom". On se takodje založio i za to da dijaspora ima pravo glasa, ali je rekao da pre toga mora da dodje do promene izbornih zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: