Oko hiljadu ljudi na protestu ispred zatvora u Mitrovici

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2000.

21:51

Default images
Oko hiljadu Srba protestovalo je i u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog, kako tvrde, nezakonitog odugovlacenja pocetka sudjenja Srbima i Romima pritvorenim u mitrovickom zatvoru koji vec 35 dana strajkuju gladju. Uporedo sa njima, dvadesetak clanova njihovih porodica takodje strajkuje gladju na stotinak metara dalje od Okruznog zatvora. Ucesnici protesta su zatrazili odlazak iz mitrovickog suda svih sudija Albanaca, koji su, po njima, "pristrasni i ekstremni". Okupljeni su potom protest nastavili ispred Okruznog suda u Mitrovici, polusatnom "blokadom" ove ustanove.

Cetvorica strajkaca gladju u Kosovskoj Mitrovici, koji se nalaze u bolnici, odbili su ponudu predstavnika medjunarodne zajednice da ih, zbog bezbednosti, prebaci na lecenje u bolnicu u Kosovu Polju. Toj nameri se usprotivio i konzilijum lekara mitrovicke bolnice. Strajkaci gladju koji se nalaze na lecenju u pismu javnosti navode da "odbijaju lecenje u drugim bolnicama na Kosovu, sem mitrovicke, ponavljajuci zahtev da im se ubrza sudski proces". Pritvorene Srbe i Rome koji 35 dana u Okruznom zatvoru u Mitrovici strajkuju gladju i u utorak je posetio komandanat multinacionalne brigade KFOR-a na severu Kosova francuski general Pjer de Saki de San.

Predsednik Srpskog pokreta otpora, Momcilo Trajkovic, pozvao je sve kosovske Srbe da se solidarisu sa zatvorenim Srbima i Romima u Mitrovici koji vec 35 dan strajkuju gladju. Trajkovic smatra da ce najavljeno sudjenje grupi Srba i Roma od juna do avgusta meseca "biti improvizacija". "Pravosudni sistem na Kosovu, ciji ceh placaju zatvorenici u zatvoru u Mitrovici, kompromituje i civilnu misiju UN i Rezoluciju Saveta bezbednosti", istakao je Trajkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: