Miting: Opozicija porucila da niko nema pravo da pocne gradjanski rat

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2000.

00:08

Default images
Pred oko dvadeset hiljada ljudi na beogradskom Trgu republike odrzan je miting najvecih opozicionih partija pod geslom "Stop teroru - za demokratske izbore". U atmosferi dobrog raspolozenja i bez vidnog prisustva policije govorili su predsednici stranaka i koalicija opozicije, kao i predstavnici “Otpora” i Nezavisnog udruzenja novinara Srbije. Od celnika opozicije izostao je predsednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak, koji je u subotu uvece teze povredjen u saobracajnoj nesreci. Miting je zakazan nakon sto je opoziciji 9.maja onemoguceno da odrzi protest u Pozarevcu.

Na pocetku mitinga intonirana je himna "Boze pravde" a na binu su izasli lideri opozicionih partija. Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic pozvao je gradjane Srbije na opstu neposlusnost i pobunu protiv vlasti, da u suprotnom, kako je rekao, ne bi bio potreban ustanak u zemlji. "Pobunimo se svi na ovaj nacin, da ne bi bilo onoga sto govorite - ustanak, ustanak".., rekao je Draskovic pozivajuci sudije i tuzioce da slede primer kolega iz Pozarevca, ali i oficire Vojske Jugoslavije, policije, novinare drzavnih medija, profesore univerziteta, akademike, seljake i radnike. Nazivajuci predstavnike vlasti "ubicama i teroristima", on je rekao da su to "paraziti svih agresora i svih okupatora Srbije" od 1945. godine do danas. Draskovic je optuzio predstavnike rezima da su, kada su "uvideli da im ni kradja na izborima nije dovoljna da ostanu na vlasti, da ostanu okupatori, krenuli u avanturu izazivanja agresije NATO pakta, koja se mogla izbeci.., a onda su, posle agresije i izgubljenog Kosova, ucvrstili svoju vlast tako sto su, kao pre 55 godina, krenuli u zlocine nad svojim narodom" pripisujuci "zrtavama svoje zlocine".

Lider SPO optuzio je vlast za sva ubistva u Srbiji od proslogodisnjeg ubistva novinara Slavka Churuvije, preko zlocina na Ibarskoj magistrali, do danas. "Nema nijednog zlocina, nijedog ubistva, hapsenja, premlacivanja, koje nisu organizovali oni, bez obzira da li je rec o ljudima iz opozicije, neposlusnoj omladini ili je rec o ljudima iz vladajucih partija koji se iz bilo kog razloga ne dopadu vladajucoj familiji, a po principu Staljinovih cistki i Gulaga, koje u Srbiju vraca partija Mire Markovic", predsednice Direkcije Jugoslovenske levice.

Draskovic je optuzio vlast da zeli da ponovi izbore sa "coravim kutijama" iz 1945. i kao primer manipulacija pokazao papir, na kojem, prema njegovoj tvrdnji, pise da je izbrisan iz birackog spiska u opstini Rakovica, jer se "odselio u nepoznatom pravcu". "Za sve vas za koje doznaju da ce glasati za demokratsku opoziciju nece biti mesta na njihovim birackim spiskovima, ako prethodno ne unistimo i ne obustavimo njihov teror", porucio je lider SPO i dodao da "pod ovakvim uslovima, nema izbora", jer Srbija "nece ponovo da ide kao corava na corave kutije". "Ako se ne obustavi teror i ne dozvole demokratski izbori, bice ono sto mora biti", porucio je Draskovic.

Koordinator Saveza za promene Vladan Batic je na mitingu opozicije nazvao Srbiju "poslednjom fasistickom zemljom Evrope, kojom vlada diktatorski bracni par sa Dedinja". "Oni su objavili gradjanski rat sopstvenom narodu, ukidajuci i ono malo prava koja su gradjani ove zemlje imali, ukljucujuci i pravo na slobodno kretanje, za vreme mitinga u Pozarevcu devetog maja. Napravili su kineski zid oko Pozarevca, pokusali da naprave srpski Tjenamen. Mi nismo to hteli, jer Pozarevac nije ni Sajgon, ni Teheran, vec deo slobodne Srbije", rekao je Batic.

Lider koalicije Vojvodina Dragan Veselinov porucio je Mirjani Markovic i Slobodanu Milosevicu da se "nikada nece oprati odgovornosti pred narodom". "Vraticemo se u Pozarevac, jer je Pozarevac pitanje cacsti i za Srbiju i Vojvodinu", porucio je Veselinov.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic posredno je pozvao vojsku i policiju da "spasu narod", ocenjujuci da samo oni mogu "bezbolno i brzo" da rese krizu u Srbiji. "Oni koji su u uniformama na njima je najveca odgovornost, jer oni mogu sve da zavrse bezbolno i brzo. Spasite narod, a mi cemo kao narod mirno i nenaoruzano da talasamo Srbiju i da padne sve sto je trulo i da ova godina bude godina otpora do pobede", rekao je Djindjic. On je rekao da je danasnji opozicioni skup "poslednja opomena" i porucio vlastima - "udarite li na nasu decu, udarili ste na buducnost Srbije i tu je kraj mitinzima i govorima".

Opozicija nudi narodu ucesce Srbije na svetskom trzistu - da rade i dobijaju platu od koje mogu da zive, putuju i skoluju decu. Rezim nudi ucesce Srbije u trecem svetskom ratu i da na kraju nestanemo kao narod", rekao je Djindjic.

Predsednik Socijaldemokratske unije (SDU) i koordinator Saveza demokratskih partija Zarko Korac optuzio je vlast da je krenula u "lov na vestice" i pozvao gradjane Srbije na gradjansku neposlusnost. "Jedini nacin da zaustavimo ono sto nam ova vlast sprema - guranje u krvave konflikte na ulicama - je gradjanska neposlusnost. Moramo da ih sprecimo da izvedu poslednji rat koji jos mogu da izvedu, a to je rat protiv nas, vlastitih gradjana", rekao je Korac. On je porucio vojsci i policiji da ne dopuste da zarate sa svojim narodom i "narodnom zeljom da na izborima odluce o tome ko ce da upravlja Srbijom".

Predsednik Koalicije "Sandzak" Rasim Ljajic ocenio je da vlast u Srbiji i SRJ "nikada nije bila slabija", da nema "nikakvog manevarskog prostora i da, sta god uradi, sebi nanosi stetu". On je dodao da opozicija u Srbiji "na represiju nece odgovoriti represijom, ma koliko vlast to prizeljkivala", optuzujuci rezim da je "haos jedini ambijent u kojem se snalazi".

Lider Saveza vojvodjanskih Madjara Jozef Kasa optuzio je rezim da je "upropastio poljoprivredu u Srbiji", ocenjujuci da "treba da ode vlada, koja je bogatu zemlju dovela na rub propasti". "To mozemo samo zajedno svi koji ovde zivimo, a Madjari iz Vojvodine su zajedno sa vama, za demokratsku Srbiju, slobodu, ponos nase zemlje", rekao je Kasa.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica rekao je da je "u Srbiji nasilje postalo svakodnevno i normalno, a nenasilje nenormalno". "Mi smo se okupli ovde da osudimo nasilje, narocito ono sto se desilo u Pozarevcu, i, ono sto je jos strasnije, mucko ubistvo Boska Perosevica u Novom Sadu", rekao je Kostunica na mitingu opozicije. Kostunica je optuzio vlast da za nasilje pokusava da odgovornost skine sa sebe i da zastrasi narod. On je upozorio da nasilje moze da dovede do gradjanskog rata, koji bi, kako je rekao, "mozda odgovarao Slobodanu Milosevicu, Vasingtonu, ali ne i nama". "Nasa poruka je da tog rata vise ne sme da bude", rekao je Kostunica i zakljucio da nije tacno da "Srbija ubija, vec da Srbiju ubijaju".

Predsednik Nove demokratije Dusan Mihajlovic rekao je da je "potroseno mnogo reci kako bi se rezim ubedio da zaustavi teror i propise izbore", ali da je "umesto izbora, doslo do novih ubistava i patnji". "Oni hoce da nas posvadjaju sa onim manjim delom naroda koji im, u zabludi, jos uvek veruje. Ali mi se ne plasimo, jer je buducnost na nasoj strani", porucio je Mihajlovic.

Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic optuzio je vlast u Srbiji da je "zaratila sa mladoscu i sa njom hoce da se obracuna". Micunovic je na mitingu opozicionih stranka "Stop teroru - za demokratske izbore", rekao da "rezim svoj strah preliva u paranoju citavog drustva".

Predsednik Socijaldemokratije Vuk Obradovic rekao je da se "Srbija krece ivicom zileta i da se lako moze dogoditi najgore". "Trazim da se Srbija vrati u red bezbednih zemalja sveta. Mir i sigurnost mozemo vratiti brzo. Prvi korak je da ministar unutrasnjih poslova Srbija Vlajko Stojiljkovic podnese ostavku. Njemu nije mesto na toj duznosti", izjavio je Obradovic. "Mi moramo raditi brzo, smelo ali ne i brzopleto. U Srbiji je jedina industrija koja radi industrija lazi.

Predsednik Gradjanskog saveza Srbije Goran Svilanovic pozvao je u svom govoru predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Milosevica da izabere miran nacin resenja krize i da ode sa vlasti.

Predsednik Pokreta za demokratsku Srbiju Momcilo Perisic pozvao je rezim u Srbiji da "prekine teror i kriminal i raspise izbore na svim nivoima" i zaustavi "veliku opasnost za Srbiju", koja, kako je rekao, "umire zbog nesposobnosti rezima".

Predsednik Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momcilo Trajkovic rekao je da se u pokrajini "nastavlja tragedija srpskog naroda, a oni koji su duzni da ga sacuvaju u tome ne uspevaju ili nece da uspeju". "Ova vlast vodi evidenciju o nesreci i koristi je za ostanak na vlasti. Drzava nista ne cini da pomogne. Bavi se sobom i svadja narod, trazeci neprijatelje u mladosti Srbije", dodao je on. "Srbi sa Kosova ostaju i izdrzavaju. Demokratska opozicija ima tezak zadatak da spase Kosovo i srpski narod i Srbiju samu. Otpor je taj oko koga se moramo okupiti pred poslednju bitku za spas Srbije. Srbija se umiriti nece i ne moze dok su oni na vlasti", porucio je Trajkovic.

Posebnim ovacijama docekan je govor aktiviste "Otpora" Branka Ilica koji je pozvao okupljene na mitingu, ali i sve gradjane Srbije, da se ujedine " u veliku pesnicu" i da se mirnim, nenasilnim buntom izbore protiv represije i terora. On je podsetio da je Boska Perosevica ubio "uniformisani psihopata, njegov komsija", koji nije clan ni Otpora ni SPO i optuzio vlast da je istog dana "ponovo ubila Perosevica". "Ubio ga je crveni monstrum koji nastoji da pokrene krvavi obracun u Srbiji - njegove stranacke kolege koje su pirovale nad njegovim telom", kazao je Ilic. On je optuzio Gorana Matica da je pozvao na linc aktivista Otpora i pozvao okupljene da odaju postu pokojnom Perosevicu minutom cutanja. Ilic je podsetio na incident u Pozarevcu 2. maja, koji je bio i razlog za okupljanje opozicije. "Setimo se unakazenog lica Radojka Lukovica koji i dan danas lezi u tamnici, setimo se lika Momcila Veljkovica koji vec sedam dana strajkuje gladju, setimo se casnih sudija i tuzilaca koji su odbili da ucestvuju u protivzakonitom procesu i hrabrih Pozarevljana koji su obraz svoga grada oprali i danas setaju nepognute glave", kazao je Ilic. On je izjavio da ce aktivisti Otpora, "makar jedan jedini ostao" lepiti po zidovima Srbije lik Radojka Lukovica, jer je, kako je kazao, "lik Radojka Lukovica lik coveka kome nepravda i batine nisu slomile duh otpora, jer je to lice danasnje Srbije". Aktivista "Otpora" je ocenio da se vlast uplasila pesnice, simbola Otpora, jer ona znaci "solidarnost i jedinstvo" i pozvao sve da pokazu solidarnost, "da se saberu u veliku pesnicu i pobede". "Zabranice pesnicu jer ih pesnica boli, to je njihova nocna mora, koja ce im doci glave", kazao je Ilic. On je sve pozvao na "nenasilan bunt, na miran i gradjanski bunt, na uporan, masivan bunt". "U toj borbi nasa odlucnost bice borba protiv njihove represije i nasilja, nas osmeh bice borba protiv njihove histerije, nase istine bice borba protiv svih njihovih lazi. Nase olovke na demokratskim izborima bice odgovor na njihove pistolje, na motorne testere, na pendreke kojima nam prete", rekao je Ilic, cije je izlaganje bilo prekidano skandiranjem "otpor, otpor". Ilic je upozorio da ce aktivisti Otpora biti hapseni, da ce im pripisivati odgovornost za "ubistva, inflaciju, sankcije" i naveo da ce Goran Matic mozda i "kamion sa Ibarske magistrale napuniti otporasima" i pozvao gradjane da se solidarnoscu, jedinstvom i slogom odupru pritiscima. "Ako ste spremni na to, dizite glave gore, otpor do pobede", kazao je Ilic.

Pozdravljajuci govore opozicionih lidera ucesnici protesta su povremeno skandirali "Ustanak, ustanak" i pevali pesmu "Slobodane, Slobodane, ubij se i spasi Srbiju". Protestni miting opozicije zavrsen je oko 17.30 casova, porukom da niko nema pravo da zapocne gradjanski rat i ponovnim zahtevom vlastima da obustave represiju i raspisu vanredne izbore na svim nivoima. "Vlast se silom ne sme cuvati, niti se silom sme osvajati", preneo je opozicione stavove voditelj na mitingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: