Ubijen Bosko Perosevic, predsednik Izvrsnog veca Vojvodine i sef novosadskih socijalista

Izvor: B92

Subota, 13.05.2000.

18:59

Default images
Predsednik Izvrsnog veca Vojvodine i sef novosadskih socijalista Bosko Perosevic preminuo je u subotu u 16 casova i 5 minuta, od posledica atentata koji je na njega izvrsen nesto posle 12 sati na Novosadskom sajmu. Direktor Klinicko-bolnickog centra u Novom Sadu, gde je tesko ranjeni Perosevic najpre prebacen, Djordje Janjic, je za Radio B2-92 izjavio: "Danas u 16.05 na Klinici anesteziju i intezivnu terapiju Instituta za hirurgiju Klinickog centra u Novom Sadu preminuo je mr Bosko Perosevic koji je u nasu ustanovu donet nesto posle 12 casova posle ranjavanja na Novosadskom sajmu. Uprkos svim preduzetim terapijskim merama priroda povrede glave je bila takva da se, na zalost, nista nije moglo uciniti". MUP Srbije saopstio je vec oko 14 casova da je Bosko Perosevic podlegao povredama posle atentata. U policijskom saopstenju koje je tada prenela TV Politika navodi se da je na Perosevica pucao Milivoje Gutovic, rodjen 1950. godine i da je on odmah uhapsen. Ipak, na Novostima dana Radio Beograda u 15 casova objavljeno je samo da je na Perosevica izvrsen atentat i da je napadac uhapsen, a iz saopstenja MUP-a izbacen je deo o tome da je sef novosadskih socijalista preminuo. U naknadnim zvanicnim izjavama direktora Klinickog centra Novog Sada, Djordja Janjica, potvrdjeno je da je Bosko Perosevic jos uvek bio ziv, sve do 16 casova i 5 minuta. "Perosevicu je tokom obilaska standova zazvonio mobilni telefon, posle cega se on izdvojio iz grupe. Tada mu je prisao covek 40-tih godina i pucao mu jednom u glavu iz pistolja manjeg kalibra. Perosevic je zatim pao, a nedugo posle toga prebacen je u bolnicu", rekao je agenciji Beta ocevidac, koji je zeleo da ostane anoniman. Kako je objavila agencija Beta, Gutovic je navodno bio radnik obezbedjenja iz Ratkova, istog mesta kao i ubijeni predsednik novosadskih socijalista. Sve kapije Novosadskog sajma, na kojem je u subotu svecano otvoren 67. Sajam poljoprivrede, su 40 minuta posle napada na Perosevica bile zatvorene i nikome nije bio dozvoljen pristup mestu dogadjaja.

Socijalisticka partija Srbije u saopstenju povodom atentata na predsednika Izvrsnog veca Vojvodine i predsednika Gradskog odbora SPS Novi Sad Boska Perosevica navodi da su pripadnici MUP odmah uhapsili atentatora Milivoja Gutovica, javila je Radio-televizija Srbije. "Socijalisticka partija Srbije najenergicnije osudjuje ovaj zlocin i ocekuje od nadleznih organa da ce efikasno razresiti pozadinu ovog atentata", stoji u saopstenju Glavnog odbora SPS. Direkcija Jugoslovenske levice izrazila je ogorcenje povodom atentata na Boska Perosevica, prenose drzavni mediji. "Osudjujuci ovaj svirepi i podmukli zlocin, zahtevamo odlucnu akciju sistema drzave da primeni adekvatna sredstva i akciju na suprotstavljanju nosiocima i pokroviteljima teroristickih zlodela", navodi se u saopstenju JUL. "Ocekujemo da ce nadlezne sluzbe i organi drzave otkriti i obelodaniti pozadinu atentata na Boska Perosevica, istaknutog nosioca drzavnih i politickih funkcija", zakljucuje se u saopstenju JUL. Pokret Otpor u subotu je ostro protestovao zbog ubistva predsednika Izvrsnog veca Vojvodine Boska Perosevica na novosadskom Sajmu. "Nasilje u Srbiji doseglo je alarmantan nivo", ocenio je Otpor u svom saopstenju, dodajuci da je "poslednji trenutak da se preduzme energicna akcija protiv dalje eskalacije nasilja koje moze da preraste u haos i anarhiju".

Koordinator Jugoslovenske levice za Vojvodinu, Zivko Soklovacki ocito potresen nije zeleo da za B2-92 zvanicno prokomentarise atentat na Boska Perosevica, isticuci da treba sacekati zvanicno saopstenje istraznih organa. Ognjen Pribicevic, savetnik predsednika SPO Vuka Draskovica, u izjavi za B2-92 povodom ovog atentata kaze: "SPO najostrije osudjuje ovo sto se desilo danas g. Perosevicu i mi smatramo da za to krivicu, kao i za sva prethodna ubistva i pokusaje ubistva, snosi drzava, jer u ovoj zemlji vise niko nije siguran, niko se ne oseca sigurnim, a za to svakako krivicu iskljucivo snosi ova drzava. Posle svega ovoga mi smatramo da istoga momenta ostavku mora podneti cela danasnja vlada Republike Srbije i da se mora formirati jedna nova vlada koju bi sacinjavale stranke koje su u opoziciji, koje su jedine, po nasem misljenju, u stanju da obezbede red i mir u ovoj zemlji". Atentat na Boska Perosevica osudjuje i DS, ciji potpredsednik Boris Tadic u izjavi za B2-92 istice: "DS osudjuje najostrije nasilje koje se svakoga dana desava u ovoj zemlji i danas je zrtva tog nasilja g. Bosko Perosevic. Mi naprosto smatramo da je poslednji trenutak da drzavni organi obavljaju na valjan nacin svoj posao i prekinu ovaj lanac atentata u zemlji u kojoj zivimo. Istovremeno, uslov za tako nesto jeste da se svi bave svojim poslom i da se prekine sa skretanjem paznje na tzv. unutrasnje neprijatelje, politicke neistomisljenike i da se konacno udje u srce kriminalnih organizacija i podstrekaca svih vrsta nasilja i da se uspostavi jedan normalan socijalni zivot". Predsednik LSDV, Nenad Canak povodom ovog dogadjaja za B2-92 je izjavio: "Strasno je ovo sto se dogadja, medjutim, talas nasilja koji je rezim pokrenuo se nece zavrsiti na ovome. Ako ima neceg utesnog u svemu, to je sto je pocinilac poznat i otkriven i to je veliki napredak u odnosu na seriju atentata i mislim da u tom smislu je jasno da ovaj tip atentata ne pripada onoj seriji koja je odnela tolike zivote samo u ovoj godini".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: