Policija se u nedelju nije oglasila povodom najavljenog opozicionog mitinga

Izvor: B92

Nedelja, 07.05.2000.

19:59

Default images
Do mitinga opozicije “Stop nasilju za slobodne izbore”, u Pozarevcu, preostalo je jos dva dana. Miting do nedelje u 15 casova, dakle 48 sati posto su ga prijavili, nije zabranjen te je iz Socijaldemokratije stiglo saopstenje da se, s obzirom da je istekao zakonski rok za zabranu, moze smatrati da je odobren. S druge strane, postoje misljenja da stvari stoje nesto drugacije, to jest da policija okupljanje moze zabraniti najkasnije 12 casova pre odrzavanja mitinga.Medju opozicijom preovladava uverenje da miting nece biti zabranjen, ali da ce na razne nacine ucesnicima biti onemogucen ulazak u grad, posebno nakon izjave predsednika pozarevacke opstine Dusana Antica da onima koji budu dolazili nece biti pruzeno gostoprimstvo. Na pitanje Radija B2-92 sta ce organizatori uciniti u tom slucaju predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic kaze:

"Nadam se da cemo moci da udjemo, mada znamo da je Pozarevac pod specijalnim tretmanom jos odavno, jos nema zvanicnih mera kojima bi se ovaj grad zatvorio, odnosno zabranio za odredjene posetioce u Srbiji. Videcemo, ali u svakom slucaju mi necemo primenjivati nikakvu silu pri pokusaju da stignemo do trga u Pozarevcu".

Pojedina saopostenja opozicionih stranaka govore o tome da vlast u Pozarevcu namerava da izazove sukobe vecih razmera kako bi dovela do komflikta jer bi joj on produzio trajanje. Predsednik Demokratske Alternative Nebojsa Covic ovim povodom za Radio B2-92 kaze:

"Mislim da ulazimo u jednu vrlo kriticnu i povisenu represivnu fazu, u kojoj se mogu ocekivati svakojaki dogadjaji. Ja mislim da demokratska opozicija nema drugog puta no da istraje u svojim zahtevima i da ucinimo sve sto je s nase strane moguce da dodje do demokratskih promena u Srbiji preko raspisivanja izbora na svim nivoima. S obzirom na dosadasnje ponasanje vlasti Srbija ulazi u fazu u kojoj su sve opcije otvorene".

U samom Pozarevcu stanje je u nedelju mirno. Dopisnik agencije Beta iz Pozarevca i brat jednog od uhapsenih, Mileta Veljkovic, na pitanje sta i o mitingu i o incidentu i o hapsenjima prica obican narod, kaze da su se na desetine sugradjana koji su ga sreli interesovali za sudbinu njegovog brata i za mogucnost odrzavanja mitinga: "Uglavnom svi sa kojima sam razgovorao osudjuju postupak vlasti. Svi kazu da je i za ljubav i za tucu potrebno dvoje, odnosno, dve strane i svi se zgrazavaju - zasto je samo jedna strana pritvorena a druga nije", kaze Veljkovic.

Mileta Veljkovic i njegova porodica posle brojnih pretnji da ce mu na kucu biti bacena bomba, proveli su noc izmedju subote i nedelje uz zastitu dva policijska inspektora. “Telefonske pretnje pocele su posle emitovanja vesti na Studiju B o odlaganju termina za saslusanje mog brata pred istraznim sudijom”, rekao je za nas program Mile Veljkovic, dodavsi da od poslednje pretnje u subotu uvece novih pretnji u nedelju nije bilo. "U subotu je veliki broj kolega i prijatelja dosao u nasu kucu nudeci zastitu, ali sam se ja opredelio za zastitu policije, jer smatram da ipak zivimo u nekakvoj legalnoj drzavi i da policija pripada svima kao sto svima pripada i ova drzava", kaze Veljkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: