Kaznjeni i Studio B i "Vreme" i "Blic"

Izvor: B92

Subota, 06.05.2000.

18:49

Default images
Televizija Studio B, nedeljnik “Vreme” i dnevnik “Blic” kaznjeni su u petak uvece po Zakonu o informisanju, a ukupan iznos ovih kazni iznosi 930.000 dinara. Televizija Studio B kaznjena je sa 300.000 dinara, a njen glavni i odgovorni urednik Dragan Kojadinovic sa 150.000 dinara, a po prijavi direktora Urgentnog centra Vladimira Djukica. To je najnovija, treca kazna za Studio B po ovom Zakonu u poslednja tri dana, a zbog izvestavanja o incidentu u Pozarevcu. Opstinski sudija za prekrsaje u Pozarevcu kaznio je nedeljnik "Vreme" sa 200.000 dinara, dok je postupak protiv njegovog odgovornog urednika Filipa Svarma obustavljen. Istovremeno, drugi sudija Opstinskog suda u Pozarevcu, kaznila je dnevnik “Blic” sa 200.000 dinara, a glavnog i odgovornog urednika Veselina Simonovica sa 80.000 dinara. Rec je o odvojenim tuzbama Bojana Tadica, jednog od ucesnika pozarevackog incidenta koji se zbio u ponedeljak. On je medije tuzio zbog informacije da je sa Zoranom Ivanovicem, poznatijim kao Roleks, bracom Milanom i Sasom Lazicem i Milanom Bojicem, naredio aktivisti Otpora Draganu Milanovicu da istupi iz tog pokreta. Sudija Nevenka Markovic rekla je da je postupak protiv glavnog i odgovornog urednika "Vremena" obustavljen zbog nepreciznosti u prijavi. Ona je nagovestila mogucnost da protiv odgovornog urednika "Vremena", Filipa Svarma, presuda bude doneta kasnije. Prvi covek “Blica”, Veselin Simonovic, istice za B2-92 da je kaznu svom dnevniku ocekivao, zbog toga sto su u poslednja tri dana ucestali procesi protiv Studija B.

NUNS i najveci nezavisni i privatni mediji u Srbiji nece se pomiriti sa ogromnim novcanim kaznama koje se medijima izricu po neustavnom Zakonu o javnom informisanju Srbije. Kako se navodi u saopstenju nezavisnih novinara, ovi mediji posebno ce se zalagati za to da se medju odgovornima za nasilje nad medijima nadju i svi oni koji bezobzirno i uporno podnose prekrsajne prijave po sada vazecem Zakonu o informisanju, svesni da nema nikakvih uslova za fer sudjenje. “Ukupne dosadasnje kazne dostigle su 30 miliona dinara. “Rezim je najosetljiviji na vesti iz Pozarevca”, rekla je, u izjavi za B2-92 predsednica NUNS-a Gordana Susa i najavila akciju revizije svih sudskih procesa koji su protiv medija vodjeni po Zakonu o informisanju. "Ono sto je, ipak, novost, to je da je NUNS u dogovoru sa glavnim i odgovornim urednicima i direktorima najvecih privatnih i nezavisnih medija u Srbiji dogovorio da pokrene akciju za reviziju svih sudskih procesa protiv medija i da se trazi obestecenje. Naime, mi svi cvrsto verujemo da ce se u Srbiji promeniti klima i da ce se stvoriti pravna drzava i demokratski uslovi i prosto porucujemo tuzibabama da vode racuna o tome, jer kad se jednom pokrenu ti procesi, morace onda da vrate ono sto su oteli nezavisnim i slobodnim medijima", rekla je Susa.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija iz Beograda izrazila je u svom saopstenju svoj najostriji protest povodom do sada nezapamcene akcije kaznjavanja nezavisnih medija u Srbiji zbog njihovog izvestavanja o incidentu koji se dogodio u Pozarevcu kojom prilikom su tesko povredjeni aktivisti studentskog pokreta Otpor. Za samo tri dana, primenom odredaba Zakona o javnom informisanju, kaznjeni su Studio B, Vreme i Blic sa ukupnom kaznom od 1.660.000 dinara, pri cemu je verovatno da ni ovaj spisak nije konacan, obzirom da nezavisni mediji ni posle izrecenih kazni ne pristaju na ovakvo finansijsko ucutkavanje, vec nastavljaju sa profesionalnim izvestavanjem. ANEM je upozorio celokupnu javnost da je na delu pokusaj vlasti da upornim kaznjavanjem nezavisnih medija sakrije istinu o jednom kriminalnom dogadjaju u kome ne samo da je doslo do brutalnog prebijanja aktivista Otpora, vec je nakon toga, koristeci svoje poslusnicke medije i svoje ljude u pravosudju, rezim pozurio da od zrtava napravi pocinioce krivicnog dela i obrnuto, da nasilnike prikaze kao zrtve. Poseban razlog za ovakvu reakciju «levog krila» rezima lezi verovatno i u cinjenici da je citav dogadjaj ne iyvestan nacin povezan i sa Markom Milosevicem, sinom Predsednika SRJ, koji je vec ranije pokazivao sklonost ka nasilnickom ponasanju. Gradjani imaju pravo da saznaju punu istinu o svim detaljima ovog slucaja, o tezini nanetih povreda o kojima lekari cute, o tome gde se nalaze uhapsena lica, o tome zasto im jos traje policijski pritvor iako je zakonski rok istekao, zasto jos nisu salusani od strane istraznog sudije i zasto im se ne dozvoljava kontakt sa braniocima i clanovima porodice. ANEM je izrazio svoje uverenje da ce nezavisni mediji, i pored svih pritisaka i kazni, nastaviti da profesionalno, odgovorno i hrabro izvestavaju javnost o svim javnim stvarima, bez obzira da li se to vlastima dopadalo ili ne. ANEM ponovo poziva sve medije, profesionalna udruzenja i gradjane na punu solidarnost sa svim kaznjenim medijima. Odbranom medija, brani se klica demokratije i novog civilnog drustva koje ce uciniti kraj ovom talasu represije koji bi u Srbiji bez slobodnih medija, u jednoj potpuno mracnoj Srbiji koju vlast prizeljkuje, bio svakako jos veci i pogubniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: