Prijavljen miting opozicije u Pozarevcu

Izvor: B92

Petak, 05.05.2000.

19:03

Default images
Predstavnici srpske opozicije su u petak u 13.00 casova MUP-u u Pozarevcu prijavili odrzavanje mitinga 9. maja u ovom gradu. Prilikom predaje prijave za odrzavanje protestnog skupa, nije bilo nikakvih problema, niti je bilo sta receno predstavnicima opozicionih stranaka koji su tu prijavu urucili pozarevackom MUP-u. U delegaciji opozicije koja je bila u Pozarevcu bili su Andjelko Trpkovic iz SPO, Zivorad Andjelkovic iz Saveza za promene, Nebojsa Miletic iz Nove demokratije, Vlatko Sekulovic iz Socijaldemokratske unije i Meho Omerovic iz Socijaldemokratije.

Predsednik Skupstine opstine Pozarevac Dusan Antic ostro je u petak kritikovao opozicione stranke koje su za 9. maj najavile miting u tom gradu, zapretivsi da ce zabraniti ljudima sa strane da dodju u Pozarevac. Antic je, kako su preneli beogradski mediji, rekao da opozicija "ima nesto pristalica" u Pozarevcu, i da oni mogu da se okupljaju, ali da Pozarevac "nikakvim banditima sa strane nece ukazati gostoprimstvo". On je opozicione stranke koje su najavile miting u Pozarevcu nazvao "putujucim cirkusom" i "stranim placenicima", upotrebivsi kvalifikacije kakve su "huligani, narkomani i kriminalci" koje su "organizovali Danica Draskovic i njen muz".

Aktivisti organizacije Otpor, Dragan Milanovic iz Pozarevca i Milan Samardzic iz Beograda konstatovali su u izjavi za B2-92 da oglasavanje predsednika opstine Pozarevac svakako jos ne znaci zabranu mitinga opozicije zakazanog za 9. maj. Milanovic: "Ja mislim da banditi sede u kafeu Pasaz u Pozarevcu i da mi nismo banditi jer niko od nas nije naoruzan. Mislim da je doktor Antic potvrdio da ovom izjavom ne zasluzuje to mesto predsednika opstine". Samardzic: "To zvanicna zabrana u svakom slucaju nije. Vlast se ponasa prema Pozarevcu kao prema svom dvoristu. Koliko se ja secam, Pozarevac pripada Pozarevljanima i ja predlazem toj vlasti da, ako sme, pusti taj putujuci cirkus, kako ih oni nazivaju, da dodju u Pozarevac, pa da vide sami u svom dvoristu koliko ljudi podrzava te ljude". Srpska opozicija pozvala je "gradjane na pasivan otpor i neizvrsavanje naredbi osionih i vlascu zaslepljenih nalogodavaca". "Moramo se osloboditi straha i shvatiti da ni Milosevicev rezim ne moze ceo narod pritvoriti niti celom narodu suditi", navodi se u apelu sa sastanka udruzene opozicije koji je odrzan u cetvrtak. U apelu se dalje navodi da su "nasilje i najdrasticniji vidovi zastrasivanja postali svakodnevica Srbije". Demokratska opozicija upozorava da "niko nema pravo da povede zemlju u gradjanski rat" ukazujuci da se drzavni teror nad gradjanima nastavlja, navodeci izmedju ostalih primere napada na pripadnike opozicionih stranaka i studente u Boru, Lacarku, Subotici, Zajecaru i Beogradu, kao i poslednji "divljacki nasrtaj na studente i gradjane u Pozarevcu". Opozicione partije ocenile su da je neophodno da se sve politicke, drustvene, sindikalne i nevladine organizacije "strogo cuvaju davanja neodgovornih i neargumentovanih izjava i olakih ocena", navodeci da su same spremne da se tako ponasaju.

Potpredsednik ND Nebojsa Lekovic istakao je, na konferenciji za novinare, da je opozicija na sastanku odrzanom u cetvrtak jos jednom dokazala jedinstvo i sposobnost da kao takva i opstane. Takva cinjenica, prema njegovim recima, predstvalja nocnu moru vladajucoj koaliciji. Govoreci o najavljenom mitingu u Pozarevcu, Lekovic je istakao da je sve pripreme za miting preuzeo radni tim opozicije koji ce, kako je rekao, odrediti i govornike na tom skupu. Upitan kako ce opozicija reagovati ukoliko miting bude zabranjen, Lekovic je odgovorio: "Sigurno ce se naci resenja i za tu zabranu, ali bih uputio i jednu poruku policiji da shvati da je bar u Srbiji zabranjeno voce najsladje i da sigurno demokratska opozicija ima pravo da koristi sva legitimna prava po Ustavu, a to je i pravo na okupljanje i na proteste po gradovima Srbije". Potpredsednik ND Nebojsa Lekovic je, sa konferencije za novinare, visokom funkcioneru SPS-a Nikoli Sainovicu povodom izjave da su aktivisti OTPOR-a fasisticka falanga, porucio sledece: "Podsecamo samo g. Sainovica, odnosno crveni deo trojne koalicije da je i onda i sada simbol borbe protiv fasizma bila stegnuta pesnica, i da je na 10. kongresu SKJ Milosevic dosao za predsednika upravo sa stegnutom pesnicom. ND ce predloziti studentsku organizaciju Otpor za Nobelovu nagradu za mir".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: