Drugi dan posete clanova SB Kosovu

Izvor: B92

Subota, 29.04.2000.

18:38

Default images
Delegacija jugoslovenskog komiteta za saradnju sa misijom UN na Kosovu razgovarala je u Pristini sa delegacijom Saveta bezbednosti. Predsednik Komiteta Stanimir Vukicevic je u izjavi Radio Beogradu rekao da su “u otvorenom razgovoru pokrenuta pitanja o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji, problemima sa kojima se suocava nealbansko stanovnistvo, problemima nestalih i kidnapovanih lica, privrednih struktura i ukupnog stanja na Kosovu”.

Clanovi Saveta bezbednosti zapoceli su drugi dan turneje po Kosovu posetom Centru za popis stanovnistvu u selu Dobrocine, nedaleko od Gnjilana, nakon cega su obisli srpsku enklavu i crkvu Sveti Nikola gde ih je docekao otac Kirilo, potpredsednik Srpskog nacionalnog veca. Iz Pristine izvestava novinar UN radija, Nikola Radisic: U ime delegacije SB, kanadski ambasador Misel Duval je rekao da se nada da ce njihova poseta pomoci da se izmedju nacionalnih zajednica uspostavi dijalog i nadju nacini za primenu rezolucije 1244. dodajuci da delegacija pruza snaznu podrsku UNMIK-u u okviru njegovog rada. Nakon Gnjilana, delegacija SB se vratila u Pristinu gde je stabu UNMIK-ove policije razgovarala sa komesarom policije Svenom Frederiksonom koji ih je informisao o radu medjunarodne i lokalne policije. Usledili su i razgovori sa koupravnicima nekih administrativnih odeljenja UNMIK-a. Trenutno se delegaciji nalazi u Djakovici gde treba da se sastane sa porodicama nestalih i predstavnicima Roma, a obici ce i mesta rada sudskih istrazitelja haskog tribunala. Poseta delegacije SB zvanicno se zavrsava veceras velikom konferencijom za novinare. Prema recima ambasadora Bangladesa, delegacija ce SB podneti detaljan izvestaj vec u ponedeljak. Inace, loklani mediji su dali najveci publicitet razlicitim stavovima medjunarodne zajednice Srba i Albanaca u pogledu situacije na Kosovu jucerasnjim verbalnim sukobima na sastanku Prelaznog veca Kosova i predstavnika Srba u PAVK-u dr Radi Trajkovic isticuci da je njen izvestaj o broju nestalih i ubijenih Srba od dolaska medjunarodne zajednice na Kosovo lazan. Pristinski dnevnik "Zeri" prenosi njene optuzbe na racun Kosovskog zastitnog korpusa za koji je rekla da je odgovoran za seriju kriminalnih radnji na Kosovu. Prema navodima ovog dnevnog lista, Trajkoviceva je zvanicno zatrazila da se sprovede istraga o radu KZK-a, kao i osnivanje Srpskog zastitnog korpusa koji bi se bavio obnovom unistenih srpskih kuca i crkava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: