Zabranjena Parada ponosa

MUP je zabranio Paradu ponosa kao i sve skupove zakazane za 6. oktobar u Beogradu. Ivica Dačić: Zabrana ne znači kapitulaciju pred onima koji prete nasiljem.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

14:34

Default images

Odluku o zabrani MUP je doneo na osnovu bezbednosnih procena, naveo je predsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Organizatori Prajda kažu da je reč ne samo o kapitulaciji države već i o njenoj koaliciji sa huliganima.

Izložba fotografija švedske umetnice Elizabet Olson Valin "Ecce Homo"u Centru za kulturnu dekontaminaciju ipak je bila održana.

Policija je privela jednu osobu tokom izložbe, ali nije navela detalje. Prethodno su "Naši" i "Obraz" saopštili da je policija privela sedam njihovih pripadnika, jer su bili nosili obeležjima pokreta i oduzela im letke kojima su pozivali na otkazivanje izložbe. Zabranu izložbe "Ecce Homo" zatražili su ranije pokret "Dveri" i patrijarh Irinej.

Dve hiljade policajaca bilo je raspoređeno je u centru grada da bi sprečili eventualni napad protivnika i neistomišljenika posetilaca izložbe. Nekoliko ulica je iz bezbednosnih razloga bilo zaprečeno čeličnim rešetkama, a kvart je obezbeđivalo više stotina policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija. Odluku o zabrani Prajda je doneo MUP na osnovu člana 11 zakona o okupljanju građana, naveo je Dačić.

"MUP je doneo odluku da su se stekli uslovi da se donese rešenje o zabrani svih javnih skupova 6. oktobra zbog procene svih bezbednosnih službi i naše policije i na osnovu preporuka Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti da postoje najave ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira i bezbednosti građana."

Dačić kaže da je to zakonski uslov koji nalaže MUP-u da postupi na ovakav način.

"Mi se ne mešamo i ne osporavamo niti narušavamo bilo čija ljudska ni građanska prava i slobode. Ova odluka nije usmerena protiv bilo koga. Ova odluka i rešenje jeste da zaštiti bezbednost građana Beograda, da spreči sve eventualne sukobe, konflikte i eventulano izbijanje raznih nemira koji mogu da ugroze i diplomatsko-konzularna predstavništva stranih država i naravno da zaštiti živote građana i pripadnika MUP-a."

Dačić je dodao da je 2000 policajaca angažovano na održavanju bezbednosti sporne izložbe.

"Ta izložba izaziva veliko uznemirenje javnosti jer je reč o provokativnom kontekstu u kome se spominje Isus Hrist. Samo za današnje obezbeđenje da u Beogradu protekne sve mrino biće angažovano najmanje 2000 policajaca."

Predsednik vlade je naveo da je procenjeno da u ovom trenutku Srbiji je najmanje potrebno da dođe do sukoba, žrtava i da su se zato stekli svi uslovi da se zabrane svi skupovi najavljeni za 6. oktobar. Osim šetnje u okviru Parade ponosa, zabranjeni su i svi skupovi koji su najavljeni u znak protivljenja Paradi ponosa, kao i sve fudbalske utakmice koje su najavljene za 6. oktobar.

Dačić ponavlja da je to sve učinjeno u cilju da se sačuva stabilan javni red i mir.

"Za kredibiltet Srbije je veoma važno da pokažemo snagu države. I ovo ne znači nikakvo povlačenje niti kapitulaciju pred nekima koji misle da mogu svojima pramilitarnim ili bilo kakvim drugim pretnjama da ugroze održavanje javnih skupova, već je procenjeno da u ovom trenutku može da dođe do ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira, što može ozbiljno da ugrozi interese građana i države u celini".

Udruženje policije "Solidarnost" podržalo je odluku o zabrani svih javnih skupova zakazanih za 6. oktobar jer smatra da je ispravna i doneta na osnovu profesionalnog, racionalnog sagledavanja celokupne bezbednosne i socijalne situacije u državi.

Kako smatraju u toj organizaciji, odlukom o zabrani svih javnih skupova 6. oktobra sprečeno je da se Beograd tog dana pretvori "u evropski koloseum nasilja i divljaštva uz direktan prenos globalnih elektronskih medija i da se srpski narod po ko zna koji put prikaže u najcrnjem svetlu evropske civilizacije".

U saopštenju Udruženje policije navodi i da su u toj organizaciji svesni da će kod pojedinih nevladinih organizacija, političkih partija i intelektualaca ta odluka bezbednosnih službi naići na veliko protivljenje uz osudu da se radi o "nemoći države i porazu demokratije".

"Moramo ih podsetiti da većina gradjana Srbije ne podržava gej paradu, a da su glavni izvori i 'generatori' decenijskog narastanja nasilja i mržnje u društvu navijačke grupe i desničarske organizacije, koje veoma vešto koriste svaku priliku da se priključe nekom skupu radi izazivanja nasilja, pa i u samoj 'Paradi' vide priliku da iskažu mržnju prema suprotnoj strani", dodaje se u saopštenju.

U "Solidarnosti" smatraju da je iz navedenih razloga glavno pitanje "Zašto je toliko mržnje i nasilja na ulicama Srbije, zašto se izazivačima nasilja i mržnje primenjuje blaga kaznena politika i ko to stoji iza njih?".

Za represivne metode policija je uvek spremna, naglasili su u UPS, podsećajući i da se tolerancija ne uspostavlja represivnim "šok terapijama", već postepenim navikavanjem da oko nas postoje različitosti, izmedju ostalog i onih sa drugačijom seksualnom orijentacijom.

Ranije danas patrijarh Irinej je zatražio od predsednika vlade Ivice Dačića zabranu Parade kao i spornu izložbu "Ecce Homo", koja bi večeras trebalo da bude otvorena u okviru nedelje Prajda.

Patrijarh je naveo da je reč o "nagoveštenoj tragično komičnoj paradi srama, koja baca tešku moralnu senku na Beograd".

Danima je trajala neizvesnost u vezi sa tim da li će Parada ponosa biti održana, a predsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova je danima ponavljao da će parada biti zabranjena ukoliko se proceni da postoje visoki bezbednosni rizici za održavanje tog skupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

734 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: