Sestorica iz grupe OSA osudjeni na zatvor – od godinu i sest meseci do pet godina

Izvor: B92

Petak, 28.04.2000.

20:13

Default images
Sudija Vojnog suda u Nisu, pukovnik Vukadin Milojevic u petak je sestorici Krusevljana clanova "Oslobodilacke srpske armije" izrekao zatvorske kazne duzine od jedne i po do pet godina, dok je protiv sedmog optuzenog povucena optuznica. Boban Gajic (1974), Milutin Pavlovic (1954), Miodrag Vukadinovic (1936), Radovan Djurdjevic (1954) i Ivan Milanovic (1975) osudjeni su za krivicno delo udruzivanja radi neprijateljske delatnosti u vezi sa krivicnim delom terorizma, stoga je i sud doneo odluku da se Gajicu, Pavlovicu i Djurdjevicu izrekne kazna zatvora u trajanju od pet godina, dok su Miodrag Vukadinovic i Ivan Milanovic dobili presudu na tri godine zatvora. Zoran Zdravkovic je kaznjen zatvorom u trajanju od jedne godine i sest meseci. Inace, kad je rec o Zoranu Zdravkovicu on se tereti za udruzivanje radi neprijateljske delatnosti i napada na drustveno uredjenje, ali su kod njega uzete u obzir olaksavajuce okolnosti. U zavrsnoj reci, sudija Milojevic je istakao da je sudsko vece izuzelo iz optuznice sabotazu, ali da same pripremne radnje ne izvrsavanju ovog krivicnog dela ne mogu da uticu na krajnju presudu jer je ocigledno namera postojala. U zavrsnoj reci branioci optuzenih istakli su da se jasno vidi da kod optuzenih nije postojala jasna namera za ova krivicna dela, pa se ceo sudski proces svodio na to sta je i ko s kim razgovarao, sta je grupa medjusobno razgovarala u kuci, kafani i na nekom drugom mestu. Medjutim, ocigledno da sudsko vece to nije uvazilo, buduci da je uzelo u bozir izjave sa samog saslusanja, gde su okrivljeni priznali da su bili organizovani u grupi Oslobodilacka srpska armija, da su pravili planove, razgovarali i da su zacrtali neke ciljeve.

Jedan od branilaca Jovan Pavlovic rekao je u zavrsnoj reci da "ovi civili, ni po znanju, intelektu, sposobnostima i izgledu nisu sposobni da ostvare ciljeve koje im pripisuje optuznica. Pred nama je rastimovan orkestar, koji je od rodoljubivih ideja da se pomogne srpskom narodu na Kosovu dozvolio da se u raznim situacijama svasta prica, smislja i zamislja", rekao je advokat Pavlovic.

Vojni tuzilac u Nisu u prepodnevnom delu sudjenja je povukao optuznicu protiv Milutina Malisica, jednog od sedmorice optuzenih Krusevljana iz grupe OSA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: