Pocelo sudjenje grupi OSA

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2000.

20:52

Default images
Pred krivicnim vecem Vojnog suda u Nisu u ponedeljak je pocelo sudjenje semorici pripadnika tzv. Oslobodilacke srpske armije iz Krusevca,poznatije kao OSA. Boban Gajic,Milutin Pavlovic,Radovan Djurdjevic,Miodrag Vukadinovic,Ivan Milanovic i Milutin Malisic, optuzeni su da su oformili teroristicku grupu sa ciljem da izvrse atentate na nacelnika generlastaba VJ Nebojsu Pavkovica i predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica, kao i da nasilnim putem sruse ustavni poredak u zemlji i uspostave monarhiju. Optuznica ih tereti da su ilegalnu teroristicku organizaciju formirali u julu prosle godine u selu Makresani, kod Krusevca, i da su uz poseban ritual polozili zakletvu u krusevackoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja, sa ciljem, kako stoji u optuznici, navodne odbrane srpstva u cijoj osnovi stoji nasilna promena ustavnog uredjenje Jugoslavije, javlja iz Nisa izvestava novinar TV 5, Dragana Cvetkovic.

Na prvom sudskom procesu tuzilac je izjavio da su realizaciju svojih ciljeva pripadnici grupe OSA planirali u tri faze. Prva faza predstavljala je propagandu ove organizacije koja se ogledala oglasavanjem u sredstvima javnog informisanja, rasturanjem pamfleta i preuzimanjem odgovornosti za pokusaj atentata na Vuka Draskovica. Druga faza, prema optuznici, trebalo bi da se odnosi na izvrsenje diverzantsko–teroristickih akcija. Atentat na nacelnika generalstaba Vojske Jugoslavije general-pukovnika Nebojsu Pavkovica, planiran je na mostu, na putu od Ribarske Banje prema Jastrebcu. U tom smislu pojedini clanovi su izvidjali teren, a nabavljeno je i dva kilograma plasticnog eksploziva. U toj fazi je planirano izvodjenje atentata i na Slobodana Milosevica i izvodjenje niza teroristickih akcija sa ciljem uspostavljanja monarhije. Na prvom rocistu saslusan je Milutin Pavlovic iz Krusevca, penzionisani policajac do sada neosudjivan, koji je negirao navode optuznice i istakao da je sa tri i po godina ratnog iskustva od Vukovara do Republike Srpske posle kosovsko-metohijskog rata odlucio da sa grupom istomisljenika stupi u Oslobodilacku srpsku armiju kao pandanu OVK, i stane u odbranu srpstva na Kosovu i Metohiji. Porucnik VJ Boban Gajic iz Krusevca, zaposlen u Batajnici, takodje do sada neosudjivan, negirao je pojam 'teroristicka organizacija'. Sto se optuzbi za pripremu atentata na generala Pavkovica i predsednika Milosevica tice, Gajic je rekao da je Pavkovic po svojim izjavama da ce se nasa vojska vratiti na Kosovo zaokupljao simpatije svih grupa i da je atentat na Milosevica misaona imenica, buduci da, kako je rekao, i eksperti kazu da je do njega nemoguce doci, a kamoli izvrsiti atentat. Sudjenje u Nisu nastavlja se u utorak saslusanjem ostalih optuzenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: