Kombinatorike predsednickih kandidata

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2002.

08:41

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Sami najavio je da ce DSS "za nekoliko dana izaci sa stavom o predsednickim izborima". Sami je ovim produzio neizvesnost ne samo zbog pitanja da li ce se Vojislav Kostunica kandidovati za predsednika Srbije, vec hoce li DSS uopste imati svog kandidata. Sa ovim ocito racunaju i neki zvanicnici DOS-a, pa je kopredsednik Socijaldemokratske partije Slobodan Orlic rekao da raspolaze informacijama da ce DSS podrzati predsednika Narodne demokratske stranke Slobodana Vuksanovica. Vuksanovic je to demantovao, rekavsi da je Orliceva ocena – trik iz Milosevicevog vremena. I dok se iscekuje izlazak na scenu verovatno najacih kandidata, Miroljub Labus je najavio pocetak kampanje za 18. avgust, javnost prati desavanja u partijama opozicije, a posebno pitanje zajednickog predsednickog kandidata iz redova opozicije, koje je pokrenuo Slobodan Milosevic iz Haga.

Direktor agencije Medijum–Galup Internesenel Srbobran Brankovic, ocenjuje da bi kandidat opozicije mogao da udje u drugi krug samo ukoliko Kostunica ne izadje na izbore, odnosno ukoliko DSS podrzi nekog drugog, na primer Dragoljuba Micunovica, o cemu se u medijima spekulise. Ako Kostunica odluci da izadje na izbore, izvesno je da bi u drugom krugu dobio podrsku glasaca opozicije, smatra Brankovic: "Naravno, u drugom krugu bi sigurno pobedio covek koji bi imao podrsku DSS ili DOS-a, zato sto bi, pretpostavljam, ostatak birackog tela glasao za njih. S tim sto je sasvim moguce zamisliti situaciju da u drugom krugu ne izadje 50 odsto biraca, jer se sada stvari zaista usloznjavaju na politickoj sceni i nisam uveren da bi pristalice stranaka starog rezima, ukoliko njihov kandidat ne udje u drugi krug, glasale za gospodina Micunovica sa takvim poletom i voljom kao sto bi glasali za gospodina Kostunicu u nameri da osujete gospodina Labusa da dodje na mesto predsednika", kaze Brankovic.

U Demokratskoj alternativi, clanici koalicije DAN, smatraju da postoji opasnost od zajednickog predstavnika opozicije. Potpredsednik stranke Nada Kolundzija izjavila je da postoji opasnost da opozicioni kandidat, zbog razjedinjenosti DOS-a, ostvari izborni uspeh: "Za mene bi bio poraz DOS-a kada bi se u drugom izbornom krugu nasao opozicioni kandidata. Dakle, to bi bio za DOS jasan signal da nije uradio ne dovoljno, nego minimum", kaze Kolundzija.  

Ipak su male sanse da ce opozicija imati zajednickog kanidata za predsednika Srbije, s obzirom na najave iz SPS-a da nece podrzati predlog Slobodana Milosevica da SPS stane iza Seselja. Lider SPO-a Vuk Draskovic poceo je da prikuplja potpise za svoju kandidaturu, dok je prijava Borislava Pelevica vec odobrena od Republicke izborne komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: