Pisanje Ustavne povelje: sta dalje?

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2002.

17:30

Default images
Posle neuspelog rada Potkomisije za izradu Ustavne povelje, u ponedeljak bi u Beogradu trebalo da se sastane Ustavna komisija, koja ce razmotriti sve mogucnosti kako bi Povelja ipak bila napravljena. Neuspeh u izradi Ustavne povelje, i prekoracenje svih rokova koji su zadati, otvorili su pitanje da li ce visoki zvanicnik EU Havijer Solana ponovo doci, ovaj put u nameri da izvrsi pritisak na Beograd i Podgoricu. B92 saznaje da se do kraja ovog meseca ne ocekuje dolazak clanova tzv. Venecijanske komisije, tela Saveta Evrope koje pomaze ustavotvorcima.  Dragor Hiber, koji u ime Skupstine Srbije ucestvuje u stvaranju Ustavne povelje, za B92 da je izjavio da pod sadasnjim okolnostima ne ocekuje uspeh. “Ne bi pomoglo ni da Solana dodje”, smatra Hiber: "Nece i ne treba ocekivati da ce evropska unija, odnosno Solana sa svojim saradnicima, da dodje da tresne papir na sto i da kaze: ovo je povelja koju ima da usvojite. Ono sto mi mozemo ocekivati i sto ce sigurno biti od Evrope, to je neka vrsta strucnog arbitriranja tamo gde razlike u resenjima, odnosno shvatanjima, imaju strucnu, a ne samo politicku stranu. Drugo, jedna vrsta politickog pritiska koji ce se, cini mi se, sastojati u tome sto ce nam malo jasnije predociti sta nas ceka, ako pokazemo da nemamo ni toliko kapaciteta za sporazumevanje da ne mozemo da napravimo ni jednu poludrzavu. Drugim recima, reci ce nam da idemo na sporedne koloseke evropskih integracija", objasnjava Hiber.

Hiber kaze da bi moglo da pomogne ukljucivanje potpisnika Beogradskog sporazuma, koji bi, po njegovim recima, morali da dozvole ekspertima da tragaju za kompromisima. O sutrasnjoj plenarnoj sednici Ustavne komisije, Dragor Hiber kaze: "Na plenarnoj sednici ce se samo konstatovati da nije uspeo jos jedan krug usaglasavanja i onda je moguce da se prizna neuspeh u potpunosti. Druga mogucnost je da se jos pokusa na ovaj nacin, ja necu biti protiv, ali licno mislim da tu vise nema nikakve sanse da se nesto postigne na ovaj nacin. I trece, da se dogovori neki drugi oblik usaglasavanja koji ce biti plodotvorniji i efikasniji. Koliko znam, u pripremama te sutrasnje plenarne sednice jos se nije doslo do pametne ideje kako dalje".

Iz Crne Gore takodje stizu pesimisticna upozorenja uoci sutrasnje sednice Ustavne komisije, javlja dopisnik Radija B92, Srdjan Jankovic. Koordinator delegacije crnogorskog parlamenta u komisiji za pisanje Ustavne povelje Dragan Kujovic izjavio je za podgorici Radio Antena M da ce se na plenarnoj sednici pokusati postici dogovor kako i sta dalje raditi na Povelji, posto je evidentno da su ostale razlike u tekstovima koje je trebalo usaglasiti, a Komisija je jedina koja moze predloziti zavrsni tekst Povelje parlamentima Srbije i Crne Gore. Kujovic dodaje da ce nakon sutrasnje sednice potpisnici Beogradskog sporazuma biti obavesteni o kljucnim tackama nesporazuma, odnosno o neusaglasenim tackama nakon cega bi od njih trebalo traziti misljenje o svemu. Kujovic je rekao da nema smisla traziti kompromis mimo teksta Sporazuma, jer tako nece biti ni nadjen, a clan komisije Igor Luksic izjavio je da  ima vise ideja kako da se ubrza proces donosenja Ustavne povelje. Pored mogucnosti da sami potpisnici Sporazuma pomognu svojim autenticnim tumacenjima Beogradskog sporazuma, postoji i mogucnost da dve vlade zavrse taj posao. Luksic je ukazao da ce se toj ideji opirati takozvani savezni lobi. Medjutim i u slucaju da parlamenti kao i potpisnici Sporazuma odobre vladama Srbije i Crne Gore formiranje Ustavne povelje takav tekst se mora vratiti Komisiji za pisanje Ustavne povelje, koja bi trebalo da predlozi finalnu verziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: