Ivanovic: Obracun sa oponentima ukidanja srpskih institucija

Izvor: B92

Subota, 10.08.2002.

18:01

Default images

U severnom delu Kosovske Mitrovice, dva dana posle pokusaja hapsenja predsednika Srpskog nacionalnog veca sa severa Kosova Milana Ivanovica, tenzije se smiruju a kasno popodne povuceni su kontrolni punktovi UNMIK policije. Milan Ivanovic, koji se krije od medjunarodnih snaga, izjavio je za B92 da je u subotu od OEBS-a dobio informaciju koja donekle objasnjava pokusaj njegovog hapsenja. Naime, Ivanovic kaze da je OEBS uputio zahtev da se ukloni njegovo ime kao nosioca liste Srpskog nacionalnog veca na kosovskim lokalnim izborima. "Mozda je ovaj proces montiran i zbog toga da bi UNMIK izgurao svoje Srbe koje zeli da predstavi kao prave predstavnike Srba. Ovo bi bio i obracun sa onima koji su protiv ukidanja srpskih institucija kao uslova opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. To bi bio obracun sa nama, a mi smo i smetnja koncepciji koja se cuje iz Beograda i to od najodgovornijih politicara o ukidanju paralelnih kako oni kazu, a u stvari se radi o ukidanju srpskih institucionalnih veza sa Beogradom, odnosno sa Srbijom", rekao je Ivanovic.

Misija UN na Kosovu pozvala je Milana Ivanovica da se preda nadleznim organima na Kosovu jer je optuzen za pokusaj ubistva. Sef Odeljenja UNMIK-a za informisanje Sajmon Hejzlok izjavio je da je Ivanovicu licno predata poruka da je izdat nalog za njegovo hapsenje i poziv da se preda. Hejzlok je negirao tvrdnje da je civilni administrator UN Mihael Stajner uputio ikakvo pismo Milanu Ivanovicu. U izjavi za B92, predsednik Srpskog nacionalnog veca tvrdi da poseduje sporno Stajnerovo pismo, i dodaje da u poslednja 24 sata nije kontaktirao sa medjunarodnom upravom na Kosovu. "Ja sam u petak odgovorio Stajnerovom predstavniku da mozemo razgovarati i pored mog nepoverenja, rekao sam da mogu da budem dostupan UNMIK-ovom sudu ali uz pismene garancije Beograda i UNMIK-a i uz uslov da se branim sa slobode. I dalje su u Mitrovici i okolnim opstinama na svim putevima koncentrisane jake snage KFOR-a I UNMIK policije, u cestim patrolama oni kontrolisu sve ulaske i izlaske sa Kosova i Metohije, tako da je meni onemoguceno kretanje, ne mogu da otkrijem lokaciju na kojoj se nalazim. U svakom slucaju, moje su sve aktivnosti i namere vezane za Kosovo i Metohiju i za Mitrovicu i za moje radno mesto", izjavio je Milan Ivanovic.

Kosovski dnevnik "Koha Ditore", pozivajuci se na pouzdane srpske izvore, tvrdi da se lider Srpskog nacionalnog veca sa severa Kosova vise ne nalazi u pokrajini, vec da je pobegao u Srbiju i dodaje da Misija UN na Kosovu nema informacije gde se on nalazi. Prema pisanju tog dnevnika, Ivanovic je, uz pomoc "cuvara mosta" iz Kosovske Mitrovice, sporednim putevima presao administrativnu granicu izmedju Kosova i centralne Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: