Potkomisija nije postigla saglasnost oko spornih pitanja

Izvor: B92

Petak, 09.08.2002.

17:32

Default images

Potkomisija za izradu Ustavne povelje Srbije i Crne Gore zavrsila je rad bez rezultata. U ponedeljak ce biti odrzana plenarna sednica Ustavne komisije na kojoj ce glavna tema biti nacin na koji bi trebalo nastaviti rad. Iako su konceptualne razlike izmedju clanova ustavne potkomisije ostale, predsedavajuci Dragor Hiber smatra da prostora za njihovo usaglasavnje jos ima. "Citave nedelje potkomisija je pokusala na izvesno broju pitanja da usaglasava razlicite stavove, i u najvecem broju pitanja razlike su ostale. Prostora za usaglasavanje jos uvek ima, ali je moguce da je ovaj metod usaglasavanja iscrpljen, i da se ovim putem ne moze postici zajednicki cilj, a to je stvaranje ustavne povelje za jednu drzavnu zajednicu koja moze funkcionisati u okviru svojih minimalnih kapaciteta", rekao je Hiber.

Clan potkomisije iz Crne Gore, Miodrag Vukovic, odbacio je mogucnost da posao pisanja Ustavne povelje buduce drzave zavrsi Evropska unija. "Niko sem nas ne moze da napravi tu povelju, zato sto bi se onda morao menjati Beogradski sporazum", istakao je Vukovic. Kako je Vukovic objasnio, mora se ispostovati procedura sprovodjenja Beogradskog sporazuma prema kojoj Ustavnu povelju pise Ustavna komisija, koja nakon toga upucuje tekst parlamentima na usvajanje.

Sa druge strane, clan potkomisije i predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic ne odbacuje mogucnost da se, na kraju, umesa Evropska Unija, ali kao najrealniju opciju spominje novo angazovanje potpisnika Beogradskog sporazuma. "Eu moze da bira, ili da nam kaze niste u stanju da se dogovorite, ne interesujete nas, zaboravite na Savet Evrope, na EU i tako dalje, a sa druge strane moze da kaze stanite, obecali ste, potpisali ste, evo vam predloga, uzmite ili ostavite. Sta ce oni da urade ja to ne znam. Ali mislim da se to ipak vraca na raspravu kod potpisnika sporazuma, a ovaj tehnicki deo je gotov", istice Micunovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: