Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: B92

Petak, 09.08.2002.

15:28

Default images
Vise hiljada Srba protestovalo je u petak u Kosovskoj Mitrovici, u znak podrske predsedniku Srpskog nacionalnog veca Milanu Ivanovicu, kojeg je policija UNMIK-a pokusala u cetvrtak da uhapsi, pod optuzbom za pokusaj ubistva. Miting u severnom delu grada protekao je uz jako obezbedjenje medjunarodne policije i KFOR-a i zavrsen je bez incidenata. Jedan od govornika, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Marko Jaksic, pozvao je Koordinacioni centar za Kosovo i premijera Zorana Djindjica da stanu u odbranu Ivanovica, ali i svih preostalih Srba u pokrajini. "Necemo indolentno ponasanje Koordinacionog centra kao pri hapsenju Slavoljuba Jovica. Mislim da nasa drzava mora da stane jace, zesce i tvrdje u nasu odbranu. Jednom je Djindjic rekao da je severno Kosovo otvorilo vrata Srbiji da se pojavi na ovim prostorima. Hajde predsednice ne zatvaraj ta vrata i vrati se jednom na Kosovo. Pomeni ga bar jednom u nekom svom govoru", rekao je Jaksic.

Jedan od prvih saradnika Milana Ivanovica, clan Izvrsnog odbora Srpskog nacionalnog veca Nebojsa Jovic, rekao je da se Ivanovic nalazi u Mitrovici, ali da ga cuva narod. "On je u gradu, siguran sam da ovo slusa pored radio prijemnika, znam da bi ova gospoda zarko zelela da ga vide, ali izgleda da sto vise traze Srbe to ih teze nalaze", rekao je Jovic.

Predsednik Koordinacionog centra Nebojsa Covic i srpski politicari sa Kosova osudili su pokusaj UNMIK-a da uhapsi Milana Ivanovica.  Covic je naveo da je sa sefom UNMIK-a Mihaelom Stajnerom razgovarao o smirivanju tenzija, dok sef poslanickog kluba Koalicije Povratak Rada Trajkovic smatra da je optuznica protiv Milana Ivanovica neutemeljena.Da podsetimo, jake snage policije UNMIK-a u cetvrtak su u dva navrata pokusale da uhapse Milana Ivanovica, ali ga nisu pronasle. Nalog za njegovo hapsenje izdao je medjunarodni sudija, na osnovu optuznice koja ga tereti za pokusaj ubistva prilikom demonstracija 8. aprila ove godine u severnoj Mitrovici. Ivanovic je izjavio da nije dobio optuznicu, kao i da nikada nije rukovao oruzjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: