UNMIK pokusao da uhapsi Milana Ivanovica

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2002.

10:21

Default images

Jake policijske snage policije UNMIK pokusale su u cetvrtak rano ujutru u dva navrata da uhapse predsednika Srpskog nacionalnog veca za severno Kosovo Mialana Ivanovica. U izjavi za B92 Ivanovic je rekao da su jutros oko dva sata policajci upali u njegov stan koji su demolirali, ali nisu uspeli da ga pronadju.  "Dva sata kasnije izvrsili su i drugi upad na lokaciju za koju su smatrali da sam tamo, ali me nisu pronasli" kaze Milan Ivanovic.

U medjuvremenu UNMIK je pozvao Ivanovica da se preda nadleznim vlastima posto je izdat nalog za njegovo hapsenje zbog pokusaja ubistva. "Nalog za hapsenje izdao je medjunarodni istrazni sudija na zahtev medjunarodnog tuzioca  kao posledica dogadjaja tokom nasilnih demnistracija u Mitrovici 8. Aprila 2002 godine", rekla je portparol UNMIKa Suzan Manuel. Tokom tih demonstracija povredjena su  22 pripadnika UNMIK policije posto su napadnuiti rucnim bombama i iz snajpera, podsetila je Manuel.

Milan Ivanovic u izjavi za B92 medjutim tvrdi da je UNMIK montirao optuznicu protiv njega, koja je, kako kaze, apsolutno neistinita: "Suzan Manuel je saopstila da mi je 30. jula urucena optuznica, sto je apsolutna laz, a danas pre konferencije za stampu sa mnom su razgovarali njihovi posrednici i emisari koji mi takodje nisu dali optuznicu. Oni su mi ponudili dve mogucnosti, da se dobrovoljno predam i da budem zatocen u mitrovickom zatvoru ili, ako se ne predam odmah, bicu jednostavno smatran beguncem od zakona, odnosno od njihovog, albanskog zakona valjda. I kada budem uhvacen, bicu smesten u unutrasnjosti", kaze Ivanovic.

Milan Ivanovic jos kaze da su jake snage UNMIKa blokirale severni deo Kosova, ali da ce i njihove buduce akcije hapsenja biti bezuspesne. Na pitanje da li ce se na kraju ipak predati nadleznim vlastima na Kosovu Ivanovic je rekao da nije doneo definitivnu odluku.

"U svakom slucaju, posle ozbiljnog razgovora sa advokatima i sa clanovima svoje porodice donecu odluku. S obzirom da se zaista radi o posledicama koje mogu biti velike, mislim da u ovo treba da se ukljuce i predstavnici vlasti iz Beograda. Da se razgovara o svim ovim momentima", rekao je Ivanovic. Ivanovic je na kraju ocenio da je u pitanju politicko hapsenje sa ciljem da se srpski narod na Kosovu uplasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: