Spor oko Ustavne povelje nepromenjen

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2002.

09:48

Default images

U Saveznoj skupstini i u sredu je zasedala Potkomisija za izradu Ustavne povelje, ali sudeci prema izjavama clanova tog tela, male su mogucnosti da ce doci do priblizavanja stavova izmedju crnogorskih vladajucih stranaka, sa jedne, i srpskih clanova i Koalicije za Jugoslaviju, s druge strane. Spor je nepromenjen – da li buduca zajednica Srbije i Crne Gore treba da bude drzava ili savez drzava koje povezuje medjudrzavni ugovor. Clanovi Potkomisije koji su delegirani od strane skupstina Srbije i Jugoslavije, kao i predstavnici Koalicije za Jugoslaviju u delegaciji crnogorske skupstine, usaglasili su u sredu na sastanku stavove o konacnom tekstu Ustavne povelje, ali i zakljucili da predlozi DPS-a i SDP-a nisu prihvatljivi.

Predstavnik SNP-a Velizar Kaludjerovic izjavio je novinarima da su male sanse da ce Potkomisija izaci sa jedinstvenim tekstom Povelje: "Iskustva iz rada u toku prethodna dva dana, na zalost, ne daju mnogo optimizma da cemo do kraja ove sedmice usaglasiti razlike koje postoje u gledanjima na pojedina resenja. Najveci problem je u tome sto kolege iz DPS-a i SDP-a i dalje insistiraju na stavu da drzavna zajednica nije drzava i iz toga se izvode sve ostale razlike".

I Zoran Sami, clan Ustavne potkomisije iz DSS-a je posle sednice ocenio da u dosadasnja tri dana u radu potkomisije, "uz trosenje uzasne energije, nije prakticno usaglaseno nista". "Jako sam razocaran radom u ova protekla tri dana, ima vrlo malo volje za usaglasavanjem, i bojim se da je jedan deo politickih snaga u nasoj zemlji prilicno neodgovoran po pitanju ovog posla", rekao je on.

Clan crnogorske delegacije Miodrag Vukovic izjavio je da ni u sredu nisu priblizeni stavovi oko konacne verzije Povelje. Vukovic je podsetio da crnogorska verzija predvidja da se sva pitanja u vezi sa drzavljanstvom regulisu zakonima drzava clanica. On je naveo da predstavnici srpske delegacije i koalicije Zajedno za Jugoslaviju, u skladu sa konceptom centralizovane i unitarne drzave, insistiraju da drzavljanstvo treba regulisati na nivou zajednicke drzave.

Clan delegacije Skupstine Srbije i funkcioner Demokratske stranke Bosko Ristic ocenjuje da ce biti neophodno novo angazovanje potpisnika Beogradskog sporazuma: "Mislim da bi potpisnici Beogradskog sporazuma trebalo da prezentiraju autenticno tumacenje, znaci da iznesu autenticnu volju kojom su se rukovodili prilikom sacinjavanja sporazuma i ocekujemo da prvo oni razjasne sporna pitanja kako bi komisiji olaksali rad." Recimo i da ce Komisija za izradu Ustavne povelje odrzati plenarno zasedanje u ponedeljak 12. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: