Sporne teritorija i granice buduce drzavne zajednice

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2002.

15:28

Default images

Potkomisija za izradu Ustavne povelje u utorak je nastavila rad ponovnim citanjem dva nacrta buduceg akta zajednice Srbije i Crne Gore. Prema recima predsedavajuceg sastanka, clana crnogorske delegacije Miodraga Vukovica, rad ide dosta sporo i tokom prepodnevnog dela obradjeno je desetak clanova buduceg ustava. Govoreci o neusaglasenim tackama Vukovic je naglasio da su do sada identifikovana sledeca sporna pitanja: "Teritorija, granice, zastava, a neko insistira da ta drzavna zajednica treba da ima i grb i himnu. Ona, u svakom slucaju, treba da ima zastavu, da li bas mora da ima grb – niesam siguran. Za Himnu kazu, zbog toga sto kad dolaze strane diplomate, pa se zna protokol koji podrazumeva i pokazivanje simbola drzavne zajednice u koju se ulazi".

Vukovic je precizirao da su clanovi Potkomisije postigli saglasnost u sest tacaka: "Drzavnu zajednicu cine drzava Srbija i drzava Crna Gora kao drzave clanice; dogovorili smo se da je njeno ime Srbija i Crna Gora; dogovorili smo se da drzavna zajednica bude medjunarodno-pravni subjekt. Da u drzavnoj zajednici Srbije i Crne Gore nema treceg interesa, postoje samo dva – interes drzave Srbije i interes drzave Crne Gore koji se usaglasavaju. Dogovorili smo se i oko predstavljanja te drzavne zajednice u medjunarodnim organizacijama i institucijama - negdje imamo rotaciju, negdje paritet, negdje resenje o kojem ce se naknadno dogovoriti drzave clanice", kaze Vukovic.

Za sredu je predvidjeno razmatranje ekonomskih odnosa i strukture buducih institucija drzavne zajednice. Miodrag Vukovic i dalje naglasava da je optimista, ali ostavlja mogucnost da potkomisija obavesti komisiju da nije napravljen jedinstveni Predlog ustavne povelje bez alternativnih resenja. Clan srpske delegacije Dragan Jocic najavio je da ce komisija za izradu povelje zasedati u ponedeljak 12. avgusta. Na pitanje kakve odluke ocekuje na toj sednici i koji su dalji koraci u izradi ustavne povelje, Jocic je odgovorio: "Ustavna komisija ce odluciti sta dalje. Ustavna komisija ne moze odluciti da bude jedan tekst, a najverovatnije ce to biti tekst sa alternativama i on onda ide potpisnicima Beogradskog sporazuma. A dalje - videcemo", kaze Jocic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: