Razgovori o povelji: Principijelno o polaznim osnovama

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2002.

18:12

Default images

U Beogradu su u ponedeljak nastavljeni razgovori delegacija Srbije i Crne Gore o izradi Ustavne povelje buduce zajednice. Predstavnici DPS-a i SDP-a su izneli modifikovani predlog povelje, za koji su clanovi Potkomisije iz Srbije ocenili da predstavlja korak unazad. Slobodan Gavrilovic iz Demokratske stranke rekao je da se novopredlozena resenja odnose na pitanja vojske i rotacije predsednika buduce drzavne zajednice. Po zavrsetku visecasovnog sastanka u Skupstini Jugoslavije, jedan od clanova srpske delegacije, Dragor Hiber, za B92 je rekao: "Mi smo veci deo dana potrosili da principijelno razgovaramo o polaznim pozicijama, jer se pokazalo da one opterezuju svaki rad. Nakon toga  smo odlucili da predjemo na, uslovno govoreci, raspravu o pojedinostima. Rasprava je tamo gde je bila sredinom prosle nedelje kada je Ustavna komisija usvojila izvestaj Potkomisije, dakle na konstatovanim razlikama. Kod svih clanova postoji dobra volja i mislim da ce sutrasnji dan biti presudan za to da se vidi da li mozemo kao Ustavna komisija da napravimo celovit i zajednicki predlog ili ce biti potrebna pomoc ili cak arbitraza, odnosno konstatacija da sporazuma nema, a to znaci referendum", kaze Hiber.

Posle pocetnih najava da ce Povelja biti zavrsena do kraja jula, a potom i produzenog roka do pocetka septembra, Hibera smo pitali da li je, posle najnovijih sednica Potkomisije, taj rok realan: "Nece se mnogo postici vremenom utrosenim na medjusobno ubedjivanje. Treba polazne osnove uciniti takvim da je kompromis moguc. Ako spremnosti na kompromis nema, onda ne pomaze ni sve vreme ovoga sveta", kaze Hiber za B92.

Miodrag Vukovic iz DPS-a se slozio sa predlogom clanova delegacije parlamenta Srbije da je potrebno dodatno ucesce i visokog predstavnika EU Havijera Solane. Vukovic je istakao da se iz pat pozicije u radu na Ustavnoj povelji moze izaci vec za pet do deset dana ukoliko pojedini clanovi komisije, koji su opozicija u Crnoj Gori, prestanu da iskrivljuju Beogradski sporazum. Dragan Jocic iz DSS-a izrazio je sumnju da ce biti postignut kompromis u izradi Ustavne povelje zato sto su, kako je rekao, razlike prema vidjenju buduce drzavne zajednice "mnogo velike". Clan komisije za pisanje ustavne povelje Esad Dzudzevic predlozio je da preambula buduceg najviseg pravnog akta "garantuje konstitutivnost bosnjackog naroda u zajednici Srbije i Crne Gore". Dzudzevic, funkcioner koalicije "Lista za Sandzak", naveo je da njegov predlog ustavnih nacela predvidja i uspostavljanje veca naroda i veca regija u buducoj skupstini zajednicke drzave. Inace, Dragan Jocic je rekao da je dogovoreno da Povelja nema preambulu zato sto se ne zna sta ce biti buduca drzavna zajednica Srbije i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: