Situacija na jugu Srbije incidentna

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2002.

17:39

Default images

Situaciju u Bujanovcu na jugu Srbije, nastalu nakon lokalnih izbora 28. jula, zvanicnici saveznih i republickih vlasti opisuju kao “incidentnu”. Lokalni Srbi protestuju, trazeci smenu Nebojse Covica, Albanci najavljuju izlazak na ulice, a bujanovacki DOS deluje mimo kontrole drzavnih organa.

Opstinski sud u Bujanovcu usvojio je 11 zalbi srpske “Koalicije za Bujanovac”, tako da ce na jednom broju birackih mesta glasanje biti ponovljeno. Na izborima 28. jula pobedu su osvojile stranke albanske zajednice i njihov kandidat za predsednika opstine Nagip Arifi. Bujanovacki Srbi, predvodjeni nekim predstavnicima lokalnog DOS-a, organizovali su svakodnevne ulicne proteste, sa ciljem ponistavanja izbora i smene Nebojse Covica.
Predsednik Partije za demokratsko delovanje i opstine Presevo, Riza Haljimi, izjavio je da ce albanska zajednica izaci na ponovljene izbore u Bujanovcu, naglasivsi da je odluka Opstinskog suda doneta pod pritiscima sa ulice. Haljimi je na konferenciji za novinare pozvao Vladu Srbije i medjunarodnu zajednicu da sprece manipulacije sa glasovima. "Mi smo u Bjanovcu ubedljivo dobili izbore i za odbornicka mesta i za predsednika. Jedino smo u Opstinskom sudu u Bujanovcu izgubili. Sada trazimo od nove vlade i novih politickih struktura u Beogradu, od medjunarodne zajednice da budu malo aktivniji da ukljuce sve etnicke zajednice u strukture lokalne vlasti", kaze Haljimi.

Savezni ministar i clan Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajic izjavio je za Radio B92 da izborna volja gradjana u Bujanovcu nece biti prekrajana. “Cak da se izbori i ponove, to nece uticati na konacne rezultate s obzirom na cinjenicu da Albanaca u odnosu na Srbe u birackim spiskovima ima 7.000 vise", istice Ljajic. "Ja ne vidim mogucnost prekrajanja izborne volje gradjana iz prostog razloga sto je u birackim spiskovima Albanaca vise nego Srba. Ukoliko je neko ocekivao da nadomesti taj brojcani nedostatak u startu, onda je to vise njegov problem, nego problem drzavnih organa. Ja sam i tokom predizbornog perioda insistirao da se u startu relativiziraju izborni rezultati, upravo iz razloga sto sam mogao da pretpostavim jedan ovakav ishod i ovakvu reakciju politickih predstavnika Srba. Najvaznije je bilo da tom stanovnistvu pokazemo da ovi izbori ne predstavljaju smak sveta ni za jednu stranu, da je to deo demokratskog procesa", istakao je Ljajic. 

Ocenjujuci situaciju u Bujanovcu kao incidentnu, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Nebojsa Covic optuzio je neke od predstavnika DOS-a u Bujanovcu da rade protiv nacionalnih interesa i podrivaju rad drzavnih organa. "Neki pojedinci iz lokalnog DOS-a, na celu sa predsednikom opstinskog odbora Demokratske stranke Taskovicem, podbunjuju narod i provociraju nemire", rekao je Covic, anjegove navode potvrdjuje i Rasim Ljajic.
"Ja ne mogu sada da pretpostavim da li se radi o tome da su te stranke instruirane. U to ne zelim da verujem i mislim da to nije slucaj, od strane svojih centrala. Vise verujem da se radi o pokusaju lokalnih lidera DOS-a da ovo stanje politickih tenzija zadrze, kako bi oni, na neki nacin, opstajali u politickom zivotu na jugu Srbije", kaze Ljajic.

Zbogo dogadjaja u Bujanovcu reagovala je i Vlada Republike Srbije pozivajuci na obustavljanje protesta i pokusaja izazivanja nemira u Bujanovcu, kako bi se otklonile sve napetosti, zavrsio zapoceti izborni postupak u opstinama na jugu Srbije i uspostavili mir i tolerancija. Vlada je u ponedeljak i zvanicno podrzala sve aktivnosti Koordinacionog tela o lokalnim izborima u opstinama Presevo, Bujanovac i Medvedja i celnog coveka ovog tela Nebojsu Covica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: