Halimi: Izborna komisija pod pritiscima

Izvor: B92

Subota, 03.08.2002.

20:56

Default images
Partija za demokratsko delovanje, koja okuplja Albance na jugu Srbije, podnela je deset tuzbi Opstinskom sudu zbog odluka Opstinske izborne komisije u Bujanovcu da ponisti izbore po prigovorima srpske Koalicije za Bujanovac na deset birackih mesta u ovoj opstini. Zbog sumnji u objektivnost Opstinskog suda u Bujanovcu, PDD je zatrazila njegovo izuzece. Predsednik te stranke i gradonacelnik Preseva Riza Haljimi izjavio je za Radio B92 da izborna komisija u Bujanovcu radi pod pritiscima i nelegalno: "Komisija, zapravo, po nama, nezakonitim tumacenjem zakona donosi odluke o usvajanju prigovora od strane srpske koalicije, a kojima se trazi ponavljanje izbora na 10 izbornih mesta gde je vec bilo oko 6.200 glasova za nasu listu i naseg predsednickog kandidata, ali to je danas prevrsilo svaku meru, jer je nakon zakonski predvidjenog roka podneto jos 6 novih zahteva koji su istom procedurom prihvaceni cime se ide ka nepriznavanju veceg dela izbora od 28. jula", kaze Halimi. Situacija u Bujanovcu nakon opstinskih izbora svakim danom je sve gora. Deo srpske zajednice, nezadovoljan rezultatima, odnosno cinjenicom da su vlast osvojile stranke lokalnih Albanaca, trazi smenu Nebojse Covica sa mesta predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije, a pojavila se inicijativa da se Covic u Bujanovcu proglasi nepozeljnom osobom. U izjavi za Radio B92, Covic kaze da je srpskim politicarima bilo poznato da u Bujanovcu zivi vise Albanaca nego Srba, kao i da je lokalni DOS kampanju odradio traljavo: "Situacija u Bujanovcu jeste incidentna zato sto su se pojavili pojedinci koji bi na silu da pobede, a pri tome nisu u predizbornom periodu uradili posao koji je trebalo da urade. Ti pojedinci su bili iz partija DOS-a, znaci - Taskovic, predsednik Opstinskog odbora DS-a, Tasic, koji vise nije u DSS-a s obzirom na to da je raspusten njihov odbor, zatim Velickovic, taj vodi neku nevladinu organizaciju za navodna ljudska prava, kako on kaze. Sada su se, naravno, u to upetljali radikali kao fasisoidni elementi. To je otprilike trojka koja je pobunila gradjane na silu pokusavajuci i vrseci pritisak na izbornu komisiju", kaze Covic. Zbog incidentne situacije u Bujanovcu, kao i zbog pokusaja prekrajanja izborne volje gradjana, Covic je rekao da ce zatraziti hitno odrzavanje sednica Savezne i republicke vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: