Crnogorska delegacija usvojila svoj predlog Ustavne povelje

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.08.2002.

16:00

Default images

Crnogorska delegacija za pisanje Ustavne povelje usvojila je u subotu svoju verziju povelje buduce zajednice Srbije i Crne Gore. Koordinator crnogorske delegacije Dragan Kujovic kazao je agenciji Beta da su clanovi delegacije, na sastanku kome nisu prisustvovali predstavnici koalicije "Zajedno za Jugoslaviju", usaglasili sve odredbe koje se oslanjaju na Beogradski sporazum i da ce "insistirati da bude unesene u konacnu verziju Ustavne povelje". On je rekao da, prema crnogorskoj verziji povelje, buduca drzavna zajednica nije drzava u "pravom smislu reci" jer nema izvorne drzavotvorne nadleznosti, vec sa drzave clanice na nju prenose "samo deo" svojih ovlascenja. On je kazao da crnogorska verzija Ustavne povelje predvidja da Skupstina buduce zajednice Srbije i Crne Gore bude jednodomna i da je cini 81 poslanik, 59 iz Srbije i 22 iz Crne Gore.

Uoci nastavka rada  na ustavnoj povelji koji je predvidjen za ponedeljak u Beogradu, deo crnogorske komisije koji se zalaze za stvaranje zajednica drzava Srbije i Crne Gore,  formirali su i doradili predlog ustavne povelje koji ce biti prezentovan na tom sastanku, javlja dopisnik Radija B92 Srdjan Jankovic. Prema recima Miodraga Vukovica, clana Komisije iz DPS-a, dorade osnovnih resenja predloga ustavne povelje ucinjene su na osnovu onoga sto se moglo cuti na prethodnim sastancima ustavne potkomisije. Kada je rec o kompromisu predloga crnogorske delegacije u odnosu na predlog srpske i savezne delegacije, prema Vukovicu, takvog resenja ne moze biti sve dok se ne eliminise razlog svih nesporazuma, a to je pogresno citanje Beogradskog sporazuma. "Kada eliminisemo nesporazum, odnosno razlike medju nama oko toga da li je ovo zajednica koja pociva na suverenosti Crne Gore i Srbije - a jeste, da li je ovo zajednica koja je izvedenog karaktera na koju se prenose odredjeni poslovi, koja nema klasicne drzavne nadleznosti – a jeste, pa eliminisemo onaj drugi koncept koji kaze da je ovo savezna drzava – a nije, da je ovo drzava koja je nadredjena drzavama clanicama – a nije, onda smo rijesili sva ostala pitanja. Dakle, nikakva usaglasavanja u smislu preciznijih formulacija itd. apsolutno ne vode onome sto nam mora biti cilj, a to je da korektno ustavno-pravno oblikujemo Beogradski sporazum", kaze Vukovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: