Da li se raslojava DOS?

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2002.

09:47

Default images

Jedan od lidera DOS, koji je zeleo da ostane anoniman, izjavio je za “Blic” da su predsednici stranaka koji su glasali za izbacivanje Demokratske stranke Srbije iz DOS "intimno bili protiv tog poteza, jer su svesni da je to pravno nasilje". Taj lider DOS smatra ce se DOS raslojiti na 4 frakcije. Na jednoj strani bice DSS, na drugoj "mini DOS" koji ce ciniti stranke okupljene oko Demokratske stranke, koalicija DAN bice treca opcija, dok ce cetvrtu struju ciniti ostale stranke DOS. Saradnik Instituta drustvenih nauka Ognjen Pribicevic rekao je za Radio B92 da formiranje treceg bloka u ostatku koalicije ne smatra realnim. "mislim da su male stranke interesno vezane za Vladu Srbije i da ce jos neko vreme ostati vezane za Vladu. Vremenom, a narocito posle predsednickih izbora u Srbiji, mislim da ce se one, vremenom, opet vezivati za struju koja dobije te izbore, a ukoliko Kostunica bude ucestvovao na tim izborima mislim da nije realno ocekivati da bi on te izbore mogao da izgubi. Mislim, dakle, da ce se neke od tih malih stranaka usmeriti prema DSS, pre nego da formiraju treci blok", kaze on.

Novinar nedeljnika “Vreme” Milan Milosevic u izjavi za B92 podseca na razlike koje sve vreme postoje izmedju pojedinih celnika DOS. "Cinjenica da su, pored tog temeljnog i dugog rascepa izmedju DS i DSS, postojale i razlike izmedju Vladana Batica i DOS oko koncepta Ustavnog polozaja Srbije. Sukob postoji i oko Ustava Vojvodine, bilo je funkcionalnih sukoba na liniji Covic-Mihajlovic, pa Covic-Trajkovic i meni se cini da to cepanje ne moze biti zaustavljeno. To zapravo vodi izborima", ocenjuje Milosevic.

Nova Srbija je najavila da ce istupiti iz DOS, dok je Dragoljub Micunovic najavio reaktiviranje koalicije DAN. Milan Milosevic kaze da ce vecina stranaka na predstojecim predsednickim izborima podrzati Miroljuba Labusa. "Ne znam gde da ubrojimo Velimira Ilica koji je najavio kandidaturu, Covic i Micunovic se nisu izjasnili, Batic je istakao svog kandidata. Pretpostavljam da ce veca grupa stranaka stati iza Labusa, jer ako ne stane objavice da ustvari ne postoje kao koalicija. To bi bilo lose za sudbinu te koalicije, a bilo bi katastrofalno za DSS da se Kostunica ne kandiduje za predsednika", kaze Milosevic.

 Ognjen Pribicevic kaze da je jos rano prognozirati da li ce se u DOS, pored Labusa, Ilica i Nade Kostic, pojaviti jos neki kandidat za predsednika Srbije. "Mislim da svi iscekuju da li ce se Kostunica kandidovati, pa ce se onda odlucivati. Mislim da je rano o tome govoriti", kaze Pribicevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: