Nastavak sporova DOS

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2002.

17:22

Default images

Odluka DOS da oduzme sve mandate Demokratskoj stranci Srbije u Skupstini Srbije izazvala je nove sukobe u DOS. Nova Srbija je saopstila da izlazi iz DOS, Dragoljub Micunovic najavljuje reaktiviranje koalicije DAN, a Miodrag Isakov trazi prevremene republicke izbore. S druge strane, premijer Zoran Djindjic tvrdi da ce Srbija, bez DSS u Parlamentu, brze ici u reforme. Predsednistvo Nove Srbije odlucilo je da istupi iz DOS, a tu odluku trebalo bi da naredne nedelje potvrdi i Glavni odbor stranke. Potpredsednik NS Jovan Maric rekao je da je ta stranka odluku o istupanju iz DOS donela jer je nezadovoljna mnogim postupcima DOS, izmedju ostalog i radom Anketnog odbora Skupstine Srbije i oduzimanjem mandata Demokratskoj stranci Srbije. Predsednik NS Velimir Ilic rekao je da ne iskljucuje mogucnost da i Novoj Srbiji bude oduzeto svih 8 mandata u Skupstini Srbije. Sef Poslanicke grupe DOS u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic, na pitanje hoce li i NS, poput DSS, ostati bez poslanika Parlamentu, kaze: "Velimir Ilic je svojim prepoznatljivim nastupima u javnosti, za nas neprihvatljivim politickim stilom, kompromitovao ideju DOS i ideju demokrastkog drustva u kom mozete da budete politicki suparnici, ali pri tom ne smete da budete onakvi kakav je upravo bio on. Status NS ne zavisi od jesne konferencije za novinare, o tome ce biti reci u DOS i ukoliko bude potrebe ponasanje NS ce biti sankcionisano, kao sto bi bilo sankcionisano i ponasanje bilo koje druge stranke koja ugrozava nase prioritetne interese. Iliceva izjava mi lici na deo predizborne kampanje u kojoj on pokusava da dobije glasove onih koji nisu glasaci DOS, a to je vec njegova politicka pozicija koju mi ne mozemo da komentarisemo, ni na nju da uticemo, jer to nije tema kojom zelimo da se bavimo", kaze Jovanovic.

Potpredsednik Vlade Srbije Miodrag Isakov ocenjuje za B92 da su izbori jedini nacin za prevazilazenje kriza institucija. "Ja sam uvek govorio da treba ici na izbore i da je to jedini nacin za resavanje problema u zemlji demokratskim putem. Mnogi nisu za to i ja sam u manjini, ali to ne znaci da zbog toga treba da menjam misljenje. Izborima se stabilizuje stanje, vraca poverenje gradja u institucije sistema, jer kada ih izaberu, onda ce jedno vreme imati poverenja u njih, dok se ne razocaraju, kao sada", kaze Isakov.

Odnose u DOS dodatno komplikuju i predstojeci predsednicki izbori. Predsednistvo DOS jos nije odlucilo kog ce kandidata ili kandidate podrzati. Za sada su u predizbornu trku usli potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus i funkcioner Demohriscanske stranke Srbije Nada Kostic, a kao kandidat se sve vise spominje i predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic. On, medjutim, najavljuje da eventualnu odluku o kandidaturi nece doneti bez konsultacija u koaliciji DAN, koja vec skoro 2 godine ne funkcionise. "Koalicija je postojala sve vreme, a ovo je jedan od trenutaka kada se javlja problem, predsednicka kampanja, a mi u DOS jos nismo razgovarali o ni o jednom kandidatu. Mnoge stranke se snalaze, kao sto je DHSS, kao sto je NS, pa i koalicija DAN zeli da poveze svoje kontakte", kaze Micunovic. U koaliciji DAN se, pored Demokratskog centra, nalaze i Nova demokratija i Demokratska alternativa.

 Situaciju u DOS jos manje jasnom cini i cinjenica da u radu Komisije za izradu Ustavne povelje nove zajednice Srbije i Crne Gore ucestvuju i predstavnici Demokratske stranke Srbije, koji se delom nalaze i u delegaciji Skupstine Srbije, iz koje su izbaceni. Predsednik Administrativnog odbora Skupstine Srbije i clan Komisije za izradu Ustavne povelje Bosko Ristic izjavio je za B92 da su predstavnici DSS tu u svojstvu gradjana. "To je delegacija Parlamenta, ali nije uslovljeno da clanovi delegacija budu i poslanici. Parlament ima ovlascenja i kapaciteta da izabere svoju delegaciju, mi smo birali clanove Parlamenta u delegaciju, ali to nije uslov, svaki gradjanin za kog Parlament prosudi da moze da adekvatno zastupa interese gradjana Srbije moze da bude u delegaciji Parlamenta", kaze Ristic. Na pitanje B92 kako to da je Dejan Mihajlov iz DSS kao predstavnik naroda izbacen iz Skupstine, a sada ucestvuje u delegaciji Parlamenta, Ristic kaze da "Mihajlov jeste predstavnik naroda". "On je bio na listi DOS na izborima, a pri utrdjivanju ko treba da zastupa interese gradjana u Parlamentu, to je odluka DOS, odluceno da on bude taj, i Predsednistvo DOS je vlasno da i ubuduce odluci ko ce stiti interese gradjana u Parlamentu", rekao je Ristic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: