Nastavljen rad na Ustavnoj povelji

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2002.

17:35

Default images
Clanovi Potkomisije za izradu Ustavne povelje priblizili su do sada suprostavljene stavove Srbije i Crne Gore u ekonomskom delu predloga o ustavnom statusu buduce drzave.
Obracajuci se novinarima u pauzi sastanka u utorak, clan Ustavne komisije Dragor Hiber naglasio je da su predstavnici Venecijanske grupe pokazali otvoreno razumevanje u dijalogu sa predstavnicima Potkomisije i najavio da ce se vec sutra pred Ustavnom komisijom naci tekst koji ce potom biti ponudjen parlametima Srbije i Crne Gore na dalje usaglasavanje; "Dobili smo jednu otvorenu razmenu misljenja, nove i dodatne argumente koji mogu pomoci da se u narednoj fazi stavovi priblize. Komisija ce nastaviti da radi kao Potkomisija danas sa predstavnicima Venecijanske grupe, a i sutra na plenarnoj sednici za koju je pripremljen materijal koji sadrzi sve alternative, odnosno sve predloge koji su do sada raspravljali. Ocekujem da ce Komisija sutra doneti odluku o nastavku rada u okviru Potkomisije na usaglasavanju stavova i izradi konacnog zajednickog teksta Povelje", kazao je Hiber.

Savetnik crnogorskog predsednika Misko Vukovic takodje je istakao da je u prvom delu danasnjih razgovora preovladala tolerancija: "Kada se i ovaj dan zavrsi, ostace obaveza sa kojom smo usli u ovaj razgovor da Ustavnu povelju napisemo mi, Potkomisija, Komisija, da usvoje skupstine Crne Gore, odnosno skupstine drzava Crne Gore i Srbije, a da ova pomoc sa strane jeste apsolutno i samo pokusaj dobrih usluga, a nikako arbitriranja, posebno ne na nasu odgovornost za ucinjeno i neucinjeno, neko drugi ne supstituise. Onaj ko i posle ovih konsultacija i posle razmene misljenja sa ljudima koji su objektivni, ne vide da treba da batalimo da se bavimo coravim poslom, da sada Beogradski sporazum tumacimo na svoj nacin. On je dovoljno jasan, dovoljno precizan, on je stvar moguceg kompromisa izmedju Srbije i Crne Gore, usvojena od nasih parlamenata, nasa je obaveza da se krecemo u tim gabaritima. Ako se odustane od jednog takvog nauma, vrlo brzo mozemo doci do saglasnosti", rekao je Vukovic.

U toku je drugi deo razgovora predstavnika Potkomisije sa clanovima Venecijanske grupe koji se odnosi na politicki deo Povelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: