Administrativni odbor oduzeo sve mandate DSS

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2002.

09:26

Default images

Administrativni odbor Skupstine Srbije u ponedeljak je usvojio zahtev Predsednistva DOS da poslanicima Demokratske stranke Srbije bude oduzeto svih 45 poslanickih mandata posto je DSS iskljucen iz DOS. Pre donosenja te odluke, Odbor je ponistio svoju odluku od 11. juna, kojom su 21, "neredovnom" poslaniku DSS, oduzeti mandati. Tu odluku je Savezni ustavni sud u petak proglasio neustavnom. Sef Poslanicke grupe DOS Cedomir Jovanovic izjavio je novinarima da je odluka Administrativnog odbora samo konstatovanje trenutnog stanja stvari. "DSS je sam definisao svoju politicku sudbinu sledeci put konflikta sa svim drugim clanicama koalicije po svim bitnim pitanjima na kojima mora pocivati nasa koalicija. Imajuci to u vidu, doneli smo odluku o iskljucivanju DSS iz DOS, a ovim se zapravo samo konstatuje trenutno i stvarno stanje. To sto je DSS ostao bez mandata u Skupstini Srbije samo znaci da je DSS potpuno odstupio od izbornog programa na osnovu kog je i stekao te pozicije, programa koji je bio obavezan da sprovodi i programa koji cemo mi, uprkos svemu, nastaviti da sprovodimo", kaze Jovanovic.

Poslanici DSS koji su prisustvovali sednici Odbora osporavali su pravo DOS da raspolaze njihovim mandatima. Clan Administrativnog odbora iz DSS Petar Cvetkovic najavio je da ce se njegova stranka protiv odluke Odbora boriti svim pravnim i politickim sredstvima, ukljucujuci i ponovno obracanje Saveznom ustavnom sudu. "Ocigledno je da ostatak DOS po svaku cenu zeli da, cak i krsenjem svih zakona, propisa i dogovora, sacuva samo golu vlast jedne manje interesne grupe. Ostatak DOS je propustio jednu bitnu odluku, ostavio je kao nosioca liste Vojislava Kostunicu. To je apsurd, da nosilac liste Vojislav Kostunica, prakticno, iskljucuje poslanike DSS iz Skupstine Srbije, a to je situacija koja ce stvoriti nove tenzije u drzavi, nove sukobe, resenje je samo u novi izborima", kaze Cvetkovic.

Pre donosenja odluke Odbora, vodjena je trocasovna rasprava tokom koje su predstavnici DSS i DOS Bojana Aleksic i Cedomir Jovanovic, izmedju ostalog, raspravljali o tome da li je  DOS pravni subjekat i da li moze da raspolaze mandatima u Skupstini. "DOS nijednog trenutka nije registrovan kao pravni subjekat i formalno-pravno gledano, to je neformalna koalicija i ne moze biti tretirana kao koalicija jer nije upisana u sudski registar", kaze Bojana Aleksic. "Pre godinu dana smo raspravljali o jednom manje-vise istom problemu, a to je da je predsednik jedne od stranaka u koaliciji trazio za sebe pravo raspolaganja mandatima poslanika koje je njegova stranka delegirala na zajednicku listu DOS. Rec je o Vuku Obradovicu i Socijaldemokratiji. Tada je Predsednistvo DOS, jednoglasno, u prisustvu predsednika DSS, konstatovano da mandatima raspolaze koalicija, a ne stranke-clanice koalicije jer su mandati osvojeni na zajednickoj listi koalicije, pravnog, politickog subjekta, DOS", kaze Jovanovic.

Odluka Administrativnog odbora doneta je uz 8 glasova za i jednim protiv. Predsednik Odbora Bosko Ristic zakljucio je sednicu recima da su utvrdjene okolnosti koje su od uticaja na prestanak mandata DSS u Parlamentu i da ce izvestaj o tome biti dostavljen Skupstini i Republickoj izbornoj komisiji.

U prvom komentaru na odluku Odbora da oduzme mandate DSS, zvanicnik te partije Dejan Mihajlov za B92 ocenjuje da je rec o drzavnom udaru. "Ne samo da je DSS ostao bez ijednog poslanika, vec je i gradjanima Srbije osteceno biracko pravo, odnosno njihova volja je pokradena i prekrojena i to se moze nazvati drzavnim udarom jer je nasilno promenjena struktura Parlamenta, tim pre sto je promenjena odluka od pre nesto vise od mesec dana, tog istog odbora, i sada Skupstina broji 285 poslanika jer nisu ponisteni mandati poslanika. Postavlja se pitanje zakona koji su doneti u ovom periodu, s pravne pozicije gledano, imamo zakone koji su pravno nistavni, ceo jedan sistem se urusio i to je nesto najgore sto moze da zadesi neku drzavu, to je katastrofa i mislim da punu odgovornost za to snosi Predsednistvo DOS, nerazumna glad za diktatorskom vlascu u Srbiji", kaze Mihajlov.

Drugi funkcioner DSS Dragan Jocic ocenio je da je odluka Administrativnog odbora Skupstine Srbije gora od bilo koje odluke koju je doneo rezim Slobodana Milosevica.

Uoci sednice Odbora, u DSS su najavili da ce podneti krivicne prijave protiv clanova tog tela Skupstine Srbije, protiv Republicke izborne komisije, kao i pravnog zastupnika DOS Sinise Nikolica jer su ucestvovali u nelegalnom oduzimanju mandata republickih poslanika DSS. U izjavi za B92, Nikolic kaze da tu najavu smatra besmislenom. "Ja sam pravni zastupnik DOS na osnovu koalicionog ugovora. Odluceno da jedan predstavnik budem ja, a drugi Nebojsa Bakarec iz DSS, a nigde u ugovoru ne stoji da su bez oba potpisa odluke nistavne. Bakarec je u vise navrata pisao dopise i mene nije o tome obavestavao, nije trazio moj potpis, sto smatram da je u redu, i ja sam, postupajuci po odluci Predsednistva DOS, poslao dopis RIK u kom navodim odluku Predsednistva DOS i ne postoji nikakva krivicna odgovornost ni mene ni mojih kolega koje rade u RIK ili mandatnoj komisiji", kaze Nikolic. On je podsetio da je Predsednistvo DOS ove godine donelo odluku da Bakareca smeni sa mesta ovlascenog pravnog zastupnika DOS jer se ispostavilo da Bakarec nema diplomu Pravnog fakulteta, niti bilo kog drugog, pa je ocenjeno da je nestrucan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: