Strajk gladju u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: B92

Nedelja, 16.04.2000.

18:57

Default images
U Okruznom zatvoru u Kosovskoj Mitrovici vec sesti dan strajkuje gladju 37 Srba. Kao povod za stupanje u strajk gladju zatvorenici navode pustanje iz zatvora Dzeljaja Ademija, koji je 7. marta ove godine sa dve rucne granate raznio 23 Srbina i 14 francuskih vojnika. "To je samo povod za ovakav vid protesta ljudi koji vec mesecima sede u zatvoru bez presude", kaze za program B2-92 portparol Srpskog nacionalnog veca Kosovske Mitrovice, nekadasnji istrazni sudija u Vucitrnu, Nikola Kabasic.

"Mnogima od njih istraga jos nije okoncana i posle devet meseci neopravdano se dugo oteze sa istragom. Ne sprovode se istrazne radnje. Sada je problem - kako pronaci svedoke koji su ih optuzivali za teska krivicna dela, za genocid, za ratne zlocine, za paljenje kuca. Mnogi od njih za koje je podignuta optuznica uzalud cekaju na sudjenje. Medjunarodna zajednica se tu pokazala dosta konfuznom. Suvise su verovali albanskim sudijama, a sada im ne veruju u poslednjih nekoliko meseci, ali ne znaju na koji nacin da rese taj problem. Misle da ce ga resiti medjunarodnim sudijom i medjunarodnim tuziocem, medjutim njih je malo. Treba da se sve prevodi na engleski jezik, tako da su zatvorenici odlucili da iz svih ovih razloga, a zbog konkretnog povoda stupe u strajk gladju", kaze Kabasic i dodaje da ce, ako do sutra njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, zatvorenici, kako su najavili, stupiti u potpuni prekid komunikacije sa spoljnim svetom:

"Sutra je poslednji rok koji su oni dali medjunarodnoj zajednici, a to je da im se zakazu sudjenje na koja ce oni da izadju, da se utvrdi krivica ili nevinost, ili da se puste na na slobodu i da se brane u daljem postupku sa slobode. Ukoliko se do sutra ne kazu tacni datumi sudjenja oni ce odbiti kontakt i sa predstavnicima medjunarodne zajednice i sa svojim porodicama i sa upravom zatvora i sa svojim braniocima, dakle prekidaju svaki kontakt sa javnoscu", izjavio je Kabasic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: