Iskljucenje DSS-a iz DOS-a: komentari

Izvor: B92

Subota, 27.07.2002.

17:09

Default images

Politikolog Slobodan Antonic kaze za B92 da nije u pitanju samo nezakonita odluka DOS-a vec je u pitanju nesto sto je potpuno suprotno principima demokartije. "Sve ovo je jedna veoma opasna politicka situacija koja dovodi do ozbiljne politicke krize", kaze u izjavi za B92 Slobodan Antonic naglasavajuci da su mehanizmi za sporovodjenje odluke Saveznog ustavnog suda o vracanju mandata DSS-u, veoma ograniceni: "Kao sto ste videli na jucerasnjoj sednici DOS-a, zakljuceno je da se odmah, sto pre, sprovede odluka na Administrativnom odboru, i u Skupstini Srbije o iskljucenju DSS-a iz DOS-a i oduzimanje njihovih mandata i onda zapravo ova odluka SUS-a postaje na neki nacin bespredmetna, s ozbirom na to da su jedno potpuno novo stanje. Dakle, ako bismo hteli da postujemo izvesne pravne i drustvene norme, onda bi pre bilo kakvog novog postupka trebalo vratiti sastav Skupstine Srbije u prethodno stanje. Ali znate, u prethodnom stanju Vlada Zorana Djindjica imala je vecinu od 6 poslanika, sto znaci da je i poslanicka grupa, recimo Nove Srbije Velje Ilica koja broji 8 poslanika, mogla tu Vladu da ugrozi. Ukoliko bi se, dakle, vratilo to tadasnje stanje, onda se postavlja pitanje da li bi bilo kakva odluka mogla biti donesena, odnosno da li bi uopste Vlada Zorana Djindjica mogla da se odrzi. Zato i ne verujem da ce se vratiti u to prethodnos stanje, nego mislim da ce DOS ici dalje i sprovesti ovu odluku o potpunom izbacivanju DSS-a iz skupstine", kaze Antonic.

Sve ovo jeste otvaranje jedne politicke krize koja je potpuno bespotrebna: "Mi smo ionako u sred veoma ozbiljne drustvene, pa i ekonomske krize, i mislim da je na nasoj politickoj eliti pre svega da resava te krize, a ne da otvara neke nove krize, koje zaista mogu ozbiljno da potresu nase drustvo. Naime, kao sto je poznato, glavni drustveni postresi i glavni sukobi, glavna negodovanja, pa i ulicna negodovanja, u zadnjih deset godina su u Srbiji bila vezana pre svega za politiku, za kradju izbora ili politicku manipulaciju i time sto se sama Skupstina Srbije cini nelegitimnom, dovodi se u pitanje samo funkcionisanje politickih ustanova u Srbiji", dodaje Antonic.Istrazivac javnog mnjenja Srdjan Bogosavljevic u izjavi za B92 ocenjuje da u svakom slucaju  ovaj poslednji sukob na relaciji DOS-a i DSS ni jednima ni drugima nece doneti nista dobro: "Relacija ostatak DOS-a i DSS nije nista dobila novo, ona je dobila malo drugojaciju formu. Sukob postoji vec duze vremena i svaki sukob do sada pokazivao je u javnom mnjenju pad popularnosti i jedne i druge strane. Obicno, jedna padne manje od druge, ona za koju ocene da je agresivnija vise padne. Videcemo kako ce biti ovoga puta, ali sam sukob ne moze ni jednima ni drugima doneti nista dobro", kaze Bogosavljevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: