Predsednistvo DOS-a iskljucilo DSS iz koalicije

Izvor: B92

Subota, 27.07.2002.

10:28

Default images

Predsednistvo DOS-a odlucilo je u petak, na sednici u Novom Sadu, da iskljuci Demokratsku stranku Srbije iz vladajuce koalicije. Kao posledica te odluke, DSS-u ce biti oduzeti svi mandati u republickoj Skupstini. Za iskljucenje DSS-a glasalo je 13 lidera DOS-a, dok su dvojica bila protiv, javlja dopisnik B92.

"Jos u maju je konstatovano da je DSS sam istupio iz vladajuce koalicije, sada je ta konstatacija pretocena u odluku koja za sobom povlaci odredjena pitanja", kaze lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i domacin sastanka Nenad Canak. "Danas smu tu odluku pretocili i u odluku koja za sobom povlaci i pitanje oduzimanja mandata poslanicima izabranim na listama DOS-a", dodao je on.

Potredsednik Demokratske stranke i sef odbornicke grupe DOS-a u republickom parlamentu Cedomir Jovanovic kaze da ce odluka o iskljucenju najverovatnije biti sprovedena u potpunosti vec naredne sedmice. "Poslanicka grupa DOS-a u republickom parlamentu pokrenuce vec pocetkom naredne nedelje inicijativu odgovarajucim odborima republickog parlamenta, kojom ce odluka Predsednistva DOS-a o iskljucenju DSS-a biti sprovedena u potpunosti, i u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, clanom 88. stav 1, sa Poslovnikom o radu republickog parlamenta, cime ce u potpunosti biti ispunjene one zakonske pretpostavke na kojima mora pocivati takva odluka, ukoliko zelimo da bude pravno valjana", rekao je Jovanovic. Na pitanje sta konkretno znaci clan 88. koji je pomenuo, Jovanovic odgovara da se njime "utvrdjuju okolnosti pod kojima prestaje mandat narodnim poslanicima". "Dakle, on moze prestati ukoliko je narodni poslanik iskljucen iz stranke koja ima svoju poslanicku listu u okviru republickog parlamenta, ili ukoliko je stranka clanica koalicije iskljucena iz koalicije", zakljucio je Jovanovic. Pored ovoga, DOS je u petak podrzao rad Anketne komisije republicke skupstine koja se bavi navodnim prisluskivanjem saveznog predsednika Vojislava Kostunice. Rasprava o predsednickom kandidatu DOS-a odlozena je za na redni sastanak te koalicije.

Odluka o iskljucenju Demokratske stranke Srbije posledica je resenja Saveznog ustavnog suda da 21 mandat, koji je DOS u republickom parlamentu, oduzeo DSS-u, bude vracen toj stranci. Lideri DOS-a nakon sednice nisu posebno komentarisali tu odluku, niti su doneli neki konkretan zakljucak. Sudeci, medjutim, po izjavama zvanicnika vise stranaka, a pre svega Demokratske stranke premijera Djindjica, vladajuca koalicija odluku Saveznog ustavnog suda smatra nistavnom.

Za sada nije izvesno kako ce biti resavan spor – izmedju odluke Saveznog ustavnog suda da se DSS-u vrati 21 mandat i rekacije DOS-a, koji u parlamentu ima poslanicku vecinu, da se DSS-u oduzmu svi mandati. Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vesna Rakic – Vodinelic izjavila je u petak za Radio B92 da ne postoji pravni mehanizam da resenje Saveznog ustavnog suda bude prinudno izvrseno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: