Ostale razlike u pristupu Povelji

Beograd --

Izvor: B92 Crna Gora, Svet, Srbija i Crna Gora
Podeli

Potkomisija saveznog, srpskog i crnogorskog parlamenta za pisanje Ustavne povelje zavrsila je sa radom na prvim nacrtima dokumenta, ali jedinstven zakljucak nije postignut. Sudeci prema izjavi koju je Radiju B92 dao clan srpske delegacije Dragan Jocic, razlike su velike, a ticu se osnovnog pitanja, da li ce buduca zajednica Srbije i Crne Gore biti drzava ili telo s mandatom od tri godine.

"Mislimo da ta drzava ima budzet, svoju imovinu, iskljucive nadleznosti u okviru pet ministarstava i Vladu. Crnogorska strana misli da ta drzava nema Vladu, da je Savet ministara skup cinovnika koji ce vrsiti kontrolu i uskladjivanje, sto upucuje na to da ce sve funkcije zajednicke drzave obavljati drzave-clanice, a da drzavna zajednica postoji kao usmeravajuce telo koje ce biti na probi. Mi smatramo da ona mora biti medjunarodno-pravni subjekt", kaze Jocic.

Clan crnogorske delegacije u Komisiji za izradu Povelje Miodrag Vukovic, istice za Radio B92, da je Crna Gora ta koja insistira na doslednom sprovodjenju "Beogradskog sporazuma". "Sve razlike su nastale razlicitim shvatanjem Sporazuma i cinjenice da ga neko dozivljava kao obavezu i osnovu, a neko kao pomocno sredstvo za ubacivanje u koncept drzavne zajednice ulepsanog koncepta SRJ. To lici na pokusaj da od stare zene napravite devojku, a to nikada nikome nije uspelo. Treba do kraja i korektno citati Sporazum, a bez oslobadjanja od starih iluzija nema uspeha", kaze Vukovic.

U cetvrtak u novu posetu Beogradu dolazi predstavnik Evropske unije Havijer Solana. Pred svaki njegov dolazak, a s obzirom na krupne razlike u stavovima predstavnika ovdasnjih vlasti, postavlja se pitanje pritisaka da nova drzavna zajednica bude uredjena po modelu iz Brisela. Dragan Jocic ne negira da ce Ustavna povelja biti napisana u skladu sa zeljama EU. "Ne verujem da ce neko doci s gotovim dokumentom, to je nemoguce, ali ce sigurno imati na uvid ono sto smo do sada napisali i tada ce sigurno videti sta mu odgovara, u smislu da odgovara Evropi. Iz onoga sto smo napisali videce se sta je najpribliznije Evropi i onoj zamisli Evropske unije kakva treba da bude drzavna zajednica Srbije i Crne Gore", kaze Jocic.

Miodrag Vukovic insistira, medjutim, da ce novu zajednicu Srbije i Crne Gore urediti legitimni predstavnici naroda. "Nikakvih pritisaka ne moze biti, cak i ako neko donese napisanu Ustavnu povelju, ona ne moze biti promovisana bez legalne i legitimne procedure, skupstinske i javne. Sve je to daleko od realnog i moguceg,  a ja ipak verujem da Solana dolazi da se informise i vidi gde su problemi i s potpisnicima sporazuma razmeni informacije i ponudi dobre usluge", kaze Vukovic.

Komisija za izradu Ustavne povelje sledece nedelje nastavlja rad, kada ce biti napravljen pokusaj da dosadasnje razlike budu prevazidjene. Sudeci prema poslednjim najavama, konacan tekst Povelje trebalo bi da bude zavrsen pocetkom avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.