Potkomisija za pisanje Ustavne povelje bez zakljucka

Beograd --

Izvor: B92 Crna Gora, Svet, Srbija i Crna Gora
Podeli

Potkomisija saveznog, srpskog i crnogorskog parlamenta za pisanje Ustavne povelje zavrsila je rad na prvim nacrtima dokumenta, ali nije postignut jedinstven zakljucak. Sudeci prema izjavi koju je Radiju B92 dao clan srpske delegacije Dragan Jocic, razlike su velike, a ticu se osnovnog pitanja, to jest da li ce buduca zajednica Srbije i Crne Gore biti drzava ili telo s mandatom orocenim na 3 godine. "Mislimo da ta drzava ima budzet, svoju imovinu, iskljucive nadleznosti u okviru 5 ministarstava, Vladu. Crnogorska strana misli da ta drzava nema Vladu, da je Savet ministara skup cinovnika koji ce samo upucivati, kontrolisati i uskladjivati, sto upucuje na to da ce sve funkcije zajednicke drzave obavljati drzave-clanice, a da drzavna zajednica postoji kao usmeravajuce telo koje ce biti na probi. Mi smatramo da ona mora biti medjunarodno-pravni subjekt", kaze Jocic.

U cetvrtak pocinju pokusaji za usaglasavanje stavova Beograda i Podgorice i cilj je da sve bude jasno do 31. jula, najavljuje predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic. "Mi cemo ovde imati jos sastanaka u Beogradu, Potkomisija u sredu, 31. jula,. Tada cemo imati definitivne odgovore. Videcemo da li smo u medjuvremenu uspeli da se jos oko necega usaglasimo ili ne, mi cemo raditi i s Venecijanskom komisijom, jos jednom, ovde u Beogradu, iduce nedelje, i do 31. cemo imati jasnu situaciju, da li smo spremni da to saljemo parlamentima, ili su potrebni jos neki dodatni politicki razgovori", rekao je Micunovic. 

U cetvrtak u Beograd dolazi predstavnik Evropske unije Havijer Solana. Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je da ne ocekuje nove pritiske iz Brisela, kao i da ce Ustavna povelja biti usvojena tek u avgustu, prenosi dopisnik radija B92 Srdjan Jankovic. Djukanovic je izrazio uverenje da je u najvisem interesu Crne Gore, Srbije i EU da nova zajednica Srbije i Crne Gore sto pre pocne da funkcionise i ponovo skrenuo paznju na pokusaje revidiranja resenja iz "Beogradskog sporazuma" sto vodi "urusavanju Ustavne povelje". Rekavsi da je odgovornost na svim ucesnicima da se to ne dogodi, Djukanovic je izrazio ocekivanje da ce zbog neadekvatnosti strukture koja je ukljucena u pisanje Ustavne povelje Povelja biti ponudjena parlamentima na usvajanje tek tokom avgusta. "Tim od 27 ljudi, dominantno partijsko-politickih predstavnika, nije operativan tim koji moze u kratkom roku da napise Ustavnu povelju. Ono sto me ohrabruje je da su Vlade Srbije i Crne Gore u jednom znacajnom segmentu koji cini temelj odnosa svih drzava, u ovom slucaju temelj buducih odnosa Srbije i Crne Gore, lako, bez velikih problema, postigli saglasnost u delu ekonomskog sistema koji bi funkcionisao u buducoj zajednici. Mozda to moze biti, ako ne supstitut za rad Komisije za izradu Ustavne povelje, a ono svakako korisna dopuna tog rada, cime mozemo dinamizirati rad na izradi Ustavne povelje i stvoriti uslove da, ako ne do kraja jula, sto je sada prilicno nerealno, makar tokom avgusta Ustavna povelja bude predata parlamentima i da udje u fazu parlamentarnog usvajanja", rekao je Djukanovic.

Dragoljub Micunovic smatra da Solana u cetvrtak nece vrsiti pritisak na ovdasnje vlasti. “Niko nam nece zameriti ako smo na putu da resimo problem, pa i ako zavrsimo posao pocetkom avgusta”, rekao je Micunovic.

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana u cetvrtak ce posetiti Beograd i razgovarati s jugoslovenskim i crnogorskim predsednicima Vojislavom Kostunicom i Milom Djukanovicem i premijerom Srbije Zoranom Djindjicem, saopsteno je u Briselu. U Solaninom kabinetu nisu zeleli da odgovore na pitanje kakav ce biti stav Solane u vezi sa zastojem u izradi Ustavne povelje. Solanini saradnici tvrde da on dolazi da se informise o napretku u izradi Ustavne povelje.

Koordinator crnogorske delegacije u Komisiji za pisanje Ustavne povelje Dragan Kujovic u izjavi za Radio B92 kaze da je neophodno izvrsiti pritisak na srpsku stranu kako bi Povelja bila gotova do kraja jula. "Dovoljno je da Solana prilikom dolaska u Beograd uporedi 2 teksta Povelje s 'Beogradskim sporazumom'", tvrdi Kujovic. "Tamo gde bude nesaglasnosti Sporazuma i predloga teksta Povelje, treba traziti da se strana koja se udaljila od Sporazuma njemu vrati. Tvrdim da to nije crnogorska strana, jer je nas predlog teksta Povelje usaglasen sa Sporazumom kao osnovom za izradu teksta Povelje. Moralna i politicka obaveza svih potpisnika Sporazuma, a pogotovo Havijera Solane kao garanta tih potpisa, je da se svi drze sporazuma", kaze Kujovic.

Sefovi diplomatija EU saopstili su da ce, ukoliko do kraja jula clanovi Komisije ne nadju resenja za sporna pitanja EU smatrati da je Komisija zavrsila rad.

 Potpredsednik Socijalisticke narodne partije Zoran Zizic izjavio je u sredu da ce konacan tekst Ustavne povelje Srbije i Crne Gore napisati potpisnici "Beogradskog sporazuma", ocenjujuci da ni clanovi Komisije za pisanje Ustavne povelje nece moci da usaglase sporne odredbe. On je rekao da ce se Komisija u sredu u Beogradu izjasniti o konacnoj verziji dokumenta i da je najspornije da li ce buduca zajednica Srbije i Crne Gore biti "drzava" na koju su Srbija i Crna Gora prenele ingerencije ili "servis, odnosno tehnicka sluzba" drzava Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.