Anketna komisija nastavila rad

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2002.

10:01

Default images

Vec drugog dana rada anketne komisije Skupstine Srbije smisao postojanja tog tela i mogucnost otkrivanja istine u “slucaju Pavkovic”, odnosno “slucaju prisluskivanje” ozbiljno je doveden u pitanje. Oni koji su se i do sada oglasavali u javnosti s pricom o planiranom upadu Vojske Jugoslavije u Biro za komunikacije Vlade Srbije, ponavljaju svoje izjave iz stampe pred clanovima Komisije, dok druga strana, odnosno zagovornici teze da je bilo prisluskivanja predsednika SRJ Vojislava Kostunice, odbija da o tome javno progovori.

Sef kabineta jugoslovenskog predsednika Ljiljana Nedeljkovic u utorak se nije odazvala pozivu anketne komisije uz obrazlozenje da je Skupstina Srbije nelegitimna, jer ne odrazava pravu politicku sliku posle izbora 2000. Istovremeno, zastupnik nacelnika Generalstaba VJ Branko Krga saopstio je Skupstini da nije odobrio da se pred Komisijom pojave general Aco Tomic i jos pet aktivnih vojnih lica koja bi mogla da svedoce o dogadjajima u noci izmedju 4. i 5.juna prosle godine. Posto je Ljiljana Nedeljkovic odbila da se pojavi pred Komisijom, B92 je pitao funkcionera Demokratske stranke Srbije Dejana Mihajlova da li njegova stranka zeli da se sazna puna istina o toj aferi i kako misli da ce javnost doci do nje, ukoliko se jedna strana ne oglasava. “Ne mogu da govorim u ime Ljijane Nedeljkovic i zasto ona ne zeli da pred anketnom komisijom govori o tome. Ono sto je cinjenica i ono na cemu je DSS insistirao je da u Saveznoj skupstini bude formiran anketni odbor. Posto taj nas predlog nije uzet u razmatranje, dali smo predlog da bude formirana anketna komisija, u Saveznoj skupstini, koja bi ispitala navode u vezi s prisluskivanjem Kostunice, pricu o upadu u Biro Vlade ili nesto slicno. Taj predlog smo dali u skupstinsku proceduru 11. jula, on postoji, i samo od ostalih poslanika zavisi da li ce o tome biti vodjena rasprava. Nama je stalo da istina bude utvrdjena pred Saveznom skupstinom koja je nadlezna za to”, kaze Mihajlov.

I pored konstatacije clanova Komisije da je odbijanjem da svedoci Ljiljana Nedeljkovic uvredila Skupstinu Srbije, Komisija je odlucila da njoj bude upucen jos jedan poziv.

S druge strane, sekretar Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Popovic odbacio je, u opsirnom iskazu, mogucnost da je postojala bilo kakva oprema za prisluskivanje u internet-odeljenju Biroa. “Odgovor na to je odgovor na opste pitanje, a to je da li je kompjuterima ‘pentijum’, telefaksom, telefonom i fotokopirom moguce prisluskivanje. Ja mislim da ne. Nisam strucnjak za to, ali moje elementarno znanje i logika zakljucivanja mi kazu da to ne moze, ali ne trdim da to nije tako. Mozda je tehnika napredovala, pa je to moguce. Ja ne verujem da je to moguce, a drugu opremu nemamo, niti smo je imali”, kaze Popovic. Veci deo svog svedocenja Popovic je posvetio podacima o formiranju i radu Biroa za komunikacije Vlade Srbije, dok je u popodnevnom radu o radu internet-odjeljenja Vlade govorio sef tog sektora Aleksandar Gavrilovic.

Poslanici Nove Srbije povukli su se iz rada anketne komisije u "slucaju Pavkovic", jer se "ne vide cilj i svrha" njenog rada, rekao je sef Poslanicke grupe te stranke u Skupstini Srbije Marko Petrovic. On je ocenio da rad Komisije izgleda suvise jednostrano, dok je poslanik Miroslav Markicevic ocenio da se "unapred zna" sta ce biti odluceno. "Rad skupstinskog anketnog odbora mi lici na staljinisticka sudjenja, jer se postavljaju pitanja koja sugerisu odgovore," istakao je Markicevic.

Kada je skupstinska vecina formirala anketnu komisiju, receno je da je osnovni cilj da gradjani saznaju pravu istinu o “aferi Pavkovic”. Istrazivac Srecko Mihajlovic kaze da je prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja gradjanima dosta politicara i njihovih sukoba, a da u slucaju anketne komisije ne treba ocekivati da ce na videlo izaci istina. “To ce se zavrsiti onako kako se kod nas zavrsavaju stvari. Na kraju se nece znati ili ce tesko moci da se izvuce zakljucak o tome sta je bilo, dobicemo pogled iz jednog ugla, oni koji gledaju iz drugog ugla nece se pojavljivati u javnosti ili ce odbijati da se suoce. Sve je pomalo besmisleno, na ivici groteske. Nekim ljudima to moze da bude zabavno, ali je to daleko od bilo kakve istine”, kaze Mihajlovic.

Anketna komisija u sredu nastavlja rad, a najavljeno da ce govoriti republicki i savezni ministri policije i lideri DOS Dusan Mihajlovic i Zoran Zivkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: