Skupstina Srbije usvojila je Zakon o izboru saveznih poslanika

Izvor: B92

Utorak, 11.04.2000.

21:17

Default images
Poslanici Skupstine Srbije na danasnjoj sednici usvojili su u nacelu Zakon o izboru poslanika u Vece republika Savezne Skupstine s obzirom da je dosadasnji ocenjen kao neustavan pred Saveznim ustavnim sudom. Protiv ovog zakona glasala su cetvorica poslanika, a danasnjoj sednici nije prisustvovao nijedan od 45 poslanika SPO koji su saopstili da ce bojkotovati sednice republickog parlamenta sve dok ne budu otkriveni odgovorni za udes na Ibarskoj magistrali. Usvojeni zakon predvidja da poslanici u Vece republika, njih 20, budu izabrani, kako je to rekao potpredsednik Vlade Srbije Ratko Markovic, srazmerno stranackom sastavu u republickom parlamentu. “Predvidjeno je da broj kandidata za poslanike u Vecu republika bude najmanje dvostruko veci od broja koji pripada svakoj poslanickoj grupi”, rekao je Markovic dodajuci da novi zakon ima i resenje protiv “opstrukcije”.

Povodom odredbe da predsednik Skupstine Srbije odredjuje broj poslanika u Vecu republika, Ratko Markovic je rekao da to nikako nije samostalno i sustinsko, vec samo tehnicko ovlascenje, s obzirom da taj broj utvrdjuje strucna sluzba parlamenta.

Predsednik Koalicije Vojvodina, Dragan Veselinov, cije je izlaganje pred parlamentom u direktnom prenosu RTS-a ponovo bilo pokrivano glasom reportera, ocenio je novi zakon kao “interni puc u Skupstini Srbije” koji ima za cilj da, kako je naglasio, eliminise opozicione poslanike – Madjare, Vojvodjane, Sandzaklije, a posebno SPO, iz jugoslovenske skupstine, i dodao:

"Posle usvajanje ovog zakona nijedna opoziciona partija u Skupstini Srbije nece dobiti pravo da ode u Vece republika savezne skupstine, tako da ce Jugoslavija imati za predstavnike samo partije trojnog pakta iz Srbije, radikala, JUL-a i SPS-a koji ce obmanjivati celokupnu javnost da samo preko tih partija postoji politicki zivot u Srbiji. Samo partija koja ima dvanaest poslanika ili grupe partija ukoliko se ujedine i dostignu broj dvanaest poslanika u skusptini ce moci da posalju poslanike u Vece republike. Time se ne postuje volja biraca. Nas skupstina prinudjuje da se neprirodno ujedinjavamo ovde, toboze, da bi stekli pravo da posaljemo jednog ili dva poslanika u vece republika", rekao je Veselinov.

Usvajanje Zakona o izboru poslanika u Vece republika, kao sto se i ocekivalo, podrzali su poslanici SPS-a, JUL-a i SRS. Sef poslanicke grupe socijalista, Gorica Gajevic, rekla je da ovaj zakon omogucava da se izraze i “vecinski i manjinski interesi partija u Skupstini Srbije”: "Ovaj zakon omogucava da sve politicke stranke srazmerno svojoj snazi udju u Vece republika savezne skupstine. Ovo sto smo do sada slusali od pojedinih poslanika dokazuje da oni zakon ili nisu procitali, ili da NATO izvrsioci i domaci izdajnici jednostavno moraju da napadaju patriote i sve one koji su u svetu protivnici NATO pakta", dodala je Gajevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: