"Za Lilica izdat obavezujuc nalog"

Izvor: B92

Petak, 12.07.2002.

14:01

Default images

Portparol Tuzilastva Haskog tribunala Florans Artman potvrdila je u petak da je Zoran Lilic, bivsi predsednik SRJ, na put u Hag krenuo "posto je Tribunal izdao obavezujuc nalog za njegovo svedocenje". Rec je o sudskom nalogu, u pravnickoj terminologiji "sub poena", koji se ne upucuje pojedincu, vec drzavi iz koje on dolazi i ima, u smislu ozbiljnosti zahteva, "tezinu" optuznice ili bilo kog drugog zvanicnog zahteva koji Tribunal upucuje zemlji s kojom ima saradnju, objasnjeno je Radiju B92 u Hagu. Cinjenica da se u vezi s necijim svedocenjem izdaje obavezujuc nalog ne mora da znaci da je potencijalan svedok odbio da svedoci pred sudom, mada je i to jedna varijanta. No, postoje i druge situacije u kojima takav nalog moze biti izdat, izmedju ostalog, moze se dogoditi i da potencijalan svedok zatrazi od suda da bude izdat takav nalog ukoliko svedok smatra da bi njegovo pojavljivanje u sudnici neko mogao da spreci. S druge strane, tehnicki posmatrano, ukoliko svedok ostaje uporan u nastojanjima da ne svedoci pred Tribunalom, postoji mogucnost da, preko svojih pravnih zastupnika, ulozi zalbu na takvu odluku suda. Upravo to je ucinio americki novinar Dzonatan Rendal, od koga je trazeno da se pojavi kao svedok na sudjenju Radoslavu Brdjaninu, s kojim je za vreme rata u Bosni obavio nekoliko razgovora. Rendal, novinar "Vasington posta", je to odbio, posle cega je sud izdao obavezujuc nalog za svedocenje. Rendal se odlucio da pokusa da ospori takvu odluku suda, pa se nastavak te price ocekuje.

Kako B92 nezvanicno saznaje, 2 koverte s nalogom za obavezujuce svedocenje poslate su u Beograd po saveznom ministru pravde Savi Markovicu, koji je u utorak u Hagu dao garancije vlasti u Beogradu za privremeno oslobadjanje Momcila Grubana. Prema izvorima B92, jedan poziv za obavezno pojavljivanje pred sudom odnosio se na Lilica, a drugi na funkcionera MUP Srbije Dragana Karleusu. Niko u Tribunalu nije zeleo da odgovara na pitanje gde se Lilic nalazi i kada bi se mogao pojaviti u sudnici jer se takve informacije smatraju poverljivim. Prema proceduri Tribunala, buduci da nije osumnjicen, vec svedok, Lilic bi, kao i drugi svedoci, do ulaska u sudnicu trebalo da bude u nadleznosti Sluzbe za zastitu svedoka i zrtava, koja radi nezavisno od Tuzilastva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: