Pregovori se nastavljaju sledece nedelje

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2002.

17:13

Default images

Predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti Srbije i Granskog sindikata zdravstva "Nezavisnost" dogovorili su se sa republickim ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevicem da pregovori oko njihovih zahteva budu nastavljeni sledece nedelje. Predsednik Granskog sindikata zdravstva  "Nezavisnost" Zoran Ilic rekao je po zavrsetku pregovora sa Ministrom zdravlja, da je u toku sastanka obecan razgovor sa republickim ministrom finansija Bozidarom Djelicem i potpredsednikom Vlade Srbije zaduzenim za zdravstvo Zarkom Koracem. Oko dve hiljade predstavnika dva najbrojnija sindikata zdravstvenih radnika u Srbiji protestovali su zato sto, prema njihovoj oceni, republicka Vlada ne postuje socijalnog dijalog i kolektivne ugovore koji uredjuju zarade zaposlenih.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zastiti Branislava Plancak obracajuci se okupljenim radnicima istakla je da su plate zaposlenih u zdravstvu povecane 5 posto, ali je realan porast zarada u toj oblasti opao. “Jedina tacka dnevnog reda naseg okupljanja je protest zbog neprihvatanja Vlade Srbije da ostvari sustinski dijalog sa sindikatima po pitanju socijalnog i materijalnog polozaja zaposlenih u zdravstvu”, rekla je Plancak. "Pod dva, da se pitanje zarada i naknada celovito utvrdi kolektivnim ugovorom. Da se promenom protokola obezbedi realizacija utvrdjenog stava, to jest da rast zarada obezbedi realno povecanje zarada zaposlenih u zdravstvu. Zaustavljanje mera i postupaka republickog Zavoda za zdravstveno osiguranje, kojima Zavod, suprotno zakonu, preuzima ingerencije ministarstva zdravlja i Vlade republike Srbije, odnosno odredjuje broj zaposlenih, ukida prava korisnika i  zaposlenih. Danas smo ovde da nas cuju, jer na nase dosadasnje proteste nisu odgovorili", kaze Branislava Plancak. Ona je najavila da ce, ako Vlada ne ispuni zahteve sindikata, zdravstveni radnici stupiti u generalni strajk.

Ucesnici protesta nosili su parole sa natpisima "Ko u zdravstvu radi umrece od gladi", "Mnogo ste isti, i Sloba je vladao uredbama". Okupljeni radnici su, sudeci prema onome sto su nam rekli, najvise ogorceni na pravljenje razlike u procentima povecanja zarada izmedju lekara i ostalih zaposlenih u zdravstvu.

Oko 13 sati ispred zgrade Vlade Srbije dogodio se incident, kada je vozilo Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoc uletelo u protestni skup. Ucesnici protesta ocenili su da je rec o provokaciji i preneli novinarima da ih je vozac tog vozila pitao: "Sta hocete ovde". Coveka, koji se obratio okupljenima kroz prozor vozila, ucesnici protesta su nekoliko puta udarili, a potom su lupali i po vozilu.

U toku protesta republicki ministar zdravlja Tomica Milosavljevic odrzao je pres konferenciju u Vladi Srbije na kojoj je objasnio da nivo odvajanja sredstava za zarade zaposlenih u zdravstvu zavisi od kolicine novca u Fondu za zdravstveno osiguranje i budzetu Republike Srbije. “Prema protokolu o dinamici zarada, koji je potpisan krajem 2001 godine, plate u toku ove godine mogu da porastu oko 22, 6 odsto”, tvrdi Milosavljevic. "Socijalni dijalog po meni ne podrazumeva samo zvanicne sastanke koji se organizuju ovakvom prigodom, nego podrazumeva kontinuitet razmene misljenja, s jedne strane faktora vlasti, s druge strane sindikata. Taj kontinuitet definitivno postoji. Ja bi voleo da mogu da obecam kule i gradove, medjutim, imamo ono sto imamo, Vlada je u aprilu i maju mesecu resila da poveca koeficijent pre svega profilima zaposlenih u zdravstvu koji pre svega zavrse fakultet pa onda specijaliziraju, pa magistriraju, pa doktoriraju tim gestom pokazuje da treba da ostanu tu gde jesu i da ne odlaze iz svojih ustanova i iz zemlje, i da time ispravi jednu visegodisnju nepravdu i uravnilovku", kaze Milosavljevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: