Batic: Neki opozicioni lideri ce se izviniti gradjanima

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2000.

19:59

Default images
Koordinator Saveza za promene Vladan Batic izjavio je kako ocekuje da ce se "neki opozicioni lideri na predstojecem mitingu 14. aprila izviniti gradjanima za, kako je rekao, ono sto su cinili prethodnih godina i sto su bili kooperativni sa Milosevicevim rezimom". Batic je rekao da ce Savez "imati strpljenja jos nekoliko dana posle mitinga da se uspostave kriterijumi za sastavljanje lista zajednickih kandidata", a u suprotnom ce "zapoceti svoju kampanju".

Savetnik predsednika Srpskog pokreta obnove Ognjen Pribicevic izjavio je da "nije dobra politika onih partija koje pristaju na dogovore koji se odnose samo na raspisivanje lokalnih izbora". Pribicevic je Beti rekao da svi napori opozicije treba da budu usmereni ka raspisivanju vanrednih izbora na svim nivoima pod demokratskim uslovima. Upitan kako opozicija treba da se postavi ako vlasti raspisu samo lokalne izbore, Pribicevic je odgovorio da o tome treba da odluce najvisi organi partija na osnovu cega ce opozicija saopstiti jedinstven stav o izlasku ili eventualnom bojkotu tih izbora.

Socijaldemokratija je pozvala svoje clanove, simpatizere i gradjane da dodju na opozicioni miting u petak, 14. aprila, u Beogradu. Ta stranka je ocenila da sada nije trenutak za "bilo koju vrstu politicke apstinencije, niti za cekanje". "Promene u Srbiji moramo izvesti mi i to zajednickim snagama, jer su one uslov naseg opstanka i perspektive Srbije i Jugoslavije", navodi se u stranackom saopstenju.

Portparol Demokratska stranka Srbije Milorad Jovanovic rekao je da opozicija na mitingu 14. aprila ne ocekuje "obaranje vlasti", porucujuci da ce taj skup na Trgu Republike biti samo jedna od manifestacija zahteva za vanrednim izborima.

Demokratska stranka je pozvala je sve sportiste da dodju na miting 14. aprila, i tako – kako je saopsteno - pokazu da su za slobodu, demokratiju i za buducnost sporta u SRJ. Ta stranka je istakla da vlast "namece svoje nesposobne kadrove u mnoge sportske klubove i saveze" zbog cega preti "realna opasnost da medjunarodna zajednica eliminise" jugoslovenske klubove i takmicare sa svih medjunarodnih takmicenja.

I sindikat "Nezavisnost" pozvao je clanstvo da dodje na miting opozicije 14. aprila. "Nezavisnost" izrazava uverenje "da je ujedinjena opozicija sve dosadasnje razlike podredila zajednickom interesu radnika i gradjana da se smenom aktuelnog rezima zaustavi proces dugogodisnjeg propadanja i zapocne proces radikalnih drustvenih reformi."

Potpredsednik Demokratske stranke Boris Tadic izjavio je da ce ta partija i dalje ucestvovati u razgovorima opozicije ali je ocenio da prioritetna tema na buducim sastancima treba da bude formiranje zajednickih izbornih listi. Tadic je ocenio da opozicione stranke, nevladine organizacije, strukovna udruzenja i svi gradjani koji su za promene treba da krenu u akciju. “Ta akcija podrazumeva proveru birackih spiskova, kampanju od vrata do vrata, mitinge, strajkove, proteste strukovnih udruzenja i stvaranje opste polticke atmosfere za konacnu promenu vlasti u Srbiji", rekao je Tadic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: