NEMA NOVIH DETALJA O UBISTVU BUHE

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2002.

19:00

Default images
Dan posle ubistva generala policije Boska Buhe nema novih i bitnih detalja koji bi ukazali na motive, ili otkrili trag koji vodi ka pociniocima tog zlocina. Policija se u utorak nije oglasila, a - osim Nove demokratije, koja stavlja u zastitu svog lidera, ministra policije Dusana Mihajlovica - niko nije reagovao.

"Blic" prenosi izjavu zamenika okruznog tuzioca Vladimira Vukcevica koji - - prenoseci prve rezultate istrage - kaze da su na Buhu ispred hotela "Jugoslavija" pucala najverovatnije dva napadaca iz "kalasnjikova". Neki tragovi ukazuju da su napadaci pobegli automobilom u pravcu Ambasade Kine, navodi Vukcevic. Prema njegovim recima, u momentu pucnjave Buhini prijatelji bili su udaljeni desetak metara od njega, i oni su posle hitaca zalegli i nisu videli napadace. Takode, "Blic" pise da je jedna saobracajna patrola bila u blizini dogadaja, ali su i policajci legli i nisu nista videli. Drugi mediji prenose delove iz Buhine biografije i podsecaju na njegovu ulogu u petooktobarskim promenama.

Potpredsednika Vlade Srbije Nebojsu Covica i pokojnog Buhu vezuje poznanstvo iz oktobra 2000. Prema knjizi "5. oktobar, 24 sata prevrata"

Dragana Bujosevica i Ivana Radovanovica, Buha je odigrao veliku ulogu u smirivanju napetosti izazvane pokusajima vrha tadasnje vlasti da primenom sile i oruzjem istera rudare Kolubare, koji su trazili priznavanje izbornih rezultata. Buha i Covic zvanicno su se prvi put sreli 5. oktobra, u Kosovskoj ulici, kada je buduceg generala policije i njegove policajce od linca spasao buduci potpredsednik Vlade. Nebojsa Covic u utorak za B92 kaze da je tesko razumeti koji su pravi motivi za ubistvo, ali nagovestava da bi odgovor trebalo traziti u kriminalizaciji drustva, i - posledicno - drzavnih institucija: "Ovo sto se dogodilo, mislim da predstavlja jednu inerciju u smislu obracuna sa kriminalom i u smislu obracuna sa vrlo visokom kriminalizacijom naseg drustva koja se dogadjala u poslednjih desetak godina. I mislim da tu treba traziti i nosioce ovog cina. Zasto sam rekao inercija? Da se podsetimo ubistva Radovana Stojicica Badze, potom ubistva Gavrilovica. U Milosevicevo vreme je sistem, iz godine u godinu, postizao vrlo visok nivo kriminalizacije, toliko visok da su i delovi oderedjenih sluzbi bili upleteni u kriminal. Nije logicno ocekivati da to mozete da presecete.

Ali, ono sto je cinjenica to je da se pocinioci ovog ubistva moraju otkriti. Naravno, to je lako reci", istakao je Covic.

Price o tome da bi motivi mogli biti i u navodnoj ulozi Buhe u rasplitanju kosovske krize pred haskim Tribunalom Nebojsa Covic odbacuje. Kada je Bosko Buha krajem prosle godine sa formacijski izuzetno znacajnog mesta sefa beogradske policije premesten na hijerarhijski visu, ali sustinski manje bitnu funkciju pomocnika nacelnika Javne bezbednosti, javnost je spekulisala da je on zapravo marginalizovan, a ta tumacenja su se pojavila i posle ubistva generala policije. O toj, kako je ocenjeno, smeni Boska Buhe, Covic kaze da to nije uradila Vlada Srbije, i prvi put iznosi neke detalje koji su prethodili toj promeni: "Znam da su postojale price i primedbe da je on u kontaktu sa ovim grupama, sa onim grupama, da ima tu nekih problema, i da je na osnovu toga doneta odluka tamo gde se odlucuje o postavljenju zamenika nacelnika Javne bezbednosti da on bude postavljen na to mesto, a samim tim pomeren sa mesta nacelnika gradskog MUP-a. Mislim da je tu bilo odredjenih analiza, ja u njima nisam ucestvovao, bio sam pitan u vezi toga kakva su moja saznanja o Bosku Buhi, ja sam rekao ono sto sam znao od 5. oktobra, i nista dalje i nista vise, tako da ne znam. Ali, mislim da je ta njegova smena tada uradjena u smislu raznoraznih prica.

E, sad, to je opet nasa greska, ako postoje price, onda se ne menja i ne salje na neko drugo mesto, nego se zamrzne ili suspenduje u tom trenutku, dok se sve to ne proveri", rekao je Covic. Na kraju, Covic upozorava da cinjenica da je rec o prvom ubistvu nekog visokog policijskog oficira posle promena nalaze da se taj slucaj rasvetli do kraja. Recimo i to da ce Bosko Buha biti sahranjen u sredu na Novom groblju u 12.30 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: